Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem so obeležili peto obletnico smrti Janeza Pavla II.

Objava: 06. 04. 2010 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Poljskem so obeležili peto obletnico smrti Janeza Pavla II.

Poljaki so na veliki petek spomin na velikega rojaka počastili s procesijami in z molkom

S procesijami in z molkom se je na deset tisoče Poljakov na veliki petek spomnilo pete obletnice smrti velikega rojaka, nekdanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005). Ob uri njegove smrti, 21.37, so na spominskih mestih po vsej deželi gorele neštete nagrobne svečke, verniki pa so molili za skorajšnjo razglasitev priljubljenega pokojnega papeža za blaženega.

Krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz je ob tej priložnosti povedal, da se papež Benedikt XVI. zavzema za čim prejšnji zaključek procesa za razglasitev svojega predhodnika za blaženega, so poročali poljski mediji.

Med procesijo križevega pota po središču Varšave je preko zvočnikov odmeval glas Janeza Pavla II. Študentje so nosili križ, ki ga je v rokah držal poljski papež med svojim zadnjim križevim potom. Procesijo je vodil varšavski nadškof Kazimierz Nycz.

Na obletnico smrti Janeza Pavla II. pa letos prvič niso obhajali spominskih maš, saj je bil ta dan veliki petek. Katoliška Cerkev na Poljskem bo slovesno bogoslužje ob obletnici obhajala na prvo soboto po veliki noči.

Janez Pavel II. je umrl 2. aprila 2005 v starosti 84 let. Junija istega leta so v Rimu začeli postopek za njegovo razglasitev za blaženega. Lanskega decembra je Benedikt XVI. podpisal dekret o junaških krepostih svojega predhodnika, zdaj pa je za razglasitev za blaženega potreben le še dokazan čudež.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh