Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem žalne slovesnosti ob tretji obletnici tragedije v Smolensku

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 04. 2013 / 08:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Poljskem žalne slovesnosti ob tretji obletnici tragedije v Smolensku

Po besedah kardinala Nycza so 'rane po katastrofi še vedno odprte'; po vsej Poljski so priredili bogoslužja in molitve, prav tako pa tudi na kraju nesreče.

Z molitvami in polaganjem vencev po celi Poljski, pa tudi v ruskem Smolensku, so se včeraj pričele spominske slovesnosti ob tretji obletnici letalske katastrofe, v kateri je življenje izgubil vrh poljske politike in vojske. »Le Božje usmiljenje lahko premaga bolečino in trpljenje, ki ju po tej katastrofi nosimo v svojih srcih. Naj Bog zaceli vaše rane, ki so po tragediji še vedno na široko odprte«, je dejal varšavski nadškof kardinal Kazimierz Nycz v nagovoru med včerajšnjim dopoldanskim bogoslužjem v varšavski cerkvi 'Božje previdnosti'. Osrednje žalne slovesnosti varšavske nadškofije so se udeležili tudi številni poljski poslanci.

10. aprila 2010 je življenje izgubilo vseh 96 potnikov vladnega letala, ki je bilo na poti na spominsko slovesnost v ruski Katin, potem ko je letalo strmoglavilo v bližini Smolenska. Med žrtvami katastrofe sta bila tudi tedanji poljski predsednik Lech Kaczynski in njegova soproga Maria. O dogajanju ob nesreči še vedno obstajajo različna pojasnila.

Pripadniki desnokonzervativne opozicijske stranke 'Pravo in pravičnost' so včeraj obhajali ločeno spominsko bogoslužje v varšavski cerkvi sv. Ane, kar je od nesreče dalje tudi sicer običaj vsakega 10. dne v mesecu. Udeležil se ga je tudi predsednik omenjene stranke Jaroslaw Kaczynski, brat dvojček preminulega predsednika. Od cerkve sv. Ane se je množica ljudi nato peš odpravila proti predsedniški palači, kjer so na ulici postavili veliko fotografijo pokojnega predsedniškega para in pred njo prižgali sveče v obliki velikega križa.

Hči pokojnega predsednika Marta Kaczynska pa je v kripti Wawlove stolnice v Krakovu položila šopek rož ob krsti svojih staršev. »Nekoč bi rada izvedela resnico. Kot vsaka družina bi tudi jaz rada slišala, v kakšnih okoliščinah so umrli«, so besede Kaczynske navajali poljski mediji.

Večina žrtev katastrofe, ki se je zgodila 10. aprila 2010, je pokopanih na varšavskem pokopališču Powazki, kjer so vojaški škofje Josef Guzdek (katoliška Cerkev), Jerzy Pankowski (pravoslavna Cerkev) in Miroslaw Wola
(evangeličanska Cerkev) obhajali ekumensko spominsko bogoslužje. Na njem so se zbrali svojci žrtev, poljski vicepremier Jacek Rostowski, varšavska višja županja Hanna Gronkiewicz-Waltz, minister za kulturo Bogdan Zdrojewski in visoki predstavniki poljske vojske. Ob uri strmoglavljenja letala, 8.41, so se vseh žrtev spomnili v molitvi.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski se je pokojnih spomnil med zasebnim žalnim bogoslužjem, ki ga je obhajal predsedniški kaplan Krzysztof Kocorzyk. Na bogoslužno slovesnost v predsedniški palači so bili povabljeni svojci žrtev, med njimi tudi vdova poljskega predsednika v izgnanstvu Ryszarda Kaczorowskega in predsedniški kaplan Lecha Kaczynskega, Roman Indrzejczyk.

Sinoči so spominsko bogoslužje obhajali tudi v vojaški stolnici, kjer se je vojaški škof Jozef Guzdek med drugim spomnil svojega predhodnika Tadeusza Ploskega, ki je prav tako izgubil življenje v letalski katastrofi.

Poljska delegacija pa je obletnico tragedije obeležila tudi na kraju strmoglavljenja letala v ruskem Smolensku. Na letališču je delegacija poljske vlade položila vence, s čimer so se spomnili tudi žrtev pokola v bližnjem Katinu, kjer so aprila 1940 pobili množico poljskih oficirjev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh