Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na sedež anglikanskega nadškofa se selijo katoličani

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 11. 2013 / 08:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na sedež anglikanskega nadškofa se selijo katoličani

Na sedež anglikanskega nadškofa se selijo katoličani

Anglikanski primas Welby je v nadškofijski dvorec povabil člane skupnosti »Chemin Neuf«; krščanstvo v Veliki Britaniji pred izumrtjem?

Katoliška ekumenska skupnost »Chemin Neuf« bo dobila svoje prostore na sedežu anglikanskega primasa. Od prihodnjega januarja dalje bodo štirje člani gibanja prebivali v palači Lambeth in se vsak dan udeleževali molitev z nadškofom Justinom Welbyjem, 57-letnim primasom anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji, kot so sporočili z njegovega londonskega urada.

Cerkev mora »uresničevati svojo od Boga dano edinost«, je pojasnil primas Welby in izrazil upanje, da bo ta »življenjska, molitvena in študijska skupnost obrodila sadove tako za nas same kot tudi za Cerkev«.

Med štirimi osebami, ki se bodo vselile v nadškofijski dvorec, so katoliška redovnica, luteranski duhovniški kandidat in anglikanski zakonski par. Ustanovitelj in vodja skupnosti »Chemin Neuf«, jezuit Laurent Fabre, je dejal, da pobuda anglikanskega primasa »pričuje o njegovem pogumu in modrosti«. Katoliški redovnik je še dodal: »Na dolgi in težki poti proti edinosti kristjanov se pogosto pojavljajo presenečenja.«

Skupnost »Chemin Neuf« (Nova pot) je bila ustanovljena leta 1973 v francoskem mestu Lyon, osnovni namen njenega obstoja pa je prizadevanje za edinost med kristjani. Po lastnih navedbah danes šteje okoli 1.800 članov v 28 državah.

Welbyjev predhodnik, 78-letni lord Carey iz Cliftona, pa je pred začetkom generalne sinode, ki ta teden zaseda v Londonu, opozoril, da krščanstvu v Veliki Britaniji grozi izginotje. Če anglikanski Cerkvi ne bo uspelo pritegniti novih vernikov, bo vsaka posamezna izmed 43 škofij v naslednjih 25 letih izginila, kot so britanski mediji navajali besede nekdanjega canterburyjskega nadškofa iz njegovega nagovora v Shrewsburyju.

»Prepričan sem, da bi Cerkve lahko rasle, da bi morale in da morajo rasti«, je dejal lord Carey. »Toda čepeti v hladni cerkvi in zreti v temena drugih članov občestva morda res ni več najprimernejši način za spoznavanje novih ljudi in poslušanje preroških besed.« Dandanes preprosto ni več »običajno«, da ljudje zahajajo v cerkev.

Vse pogostejši pa je tudi predsodek, da ljudje »ne želijo več slišati, kaj imamo za povedati«, nadaljuje lord Carey. Ob tem se po svetu pojavlja vedno več nasilja, vedno več je razbitih družin, premalo gotovosti na trgu dela, preveč mladih brez kakršnih koli ciljev. Ravno v takšnem položaju bi morali ljudje iskati nekakšno duhovno izpolnitev. Predvsem pa bi morala Cerkev po mnenju upokojenega nadškofa nujno vlagati v mlade ljudi. »Moralo bi nas biti sram«, je dejal nekdanji primas anglikanske Cerkve. »Le ena sama generacija nas še loči od izumrtja. Če ne bomo vlagali v mlade, v prihodnosti v naši Cerkvi ne bo nikogar več.«

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh