Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Na sinodi o družini so manjkale predvsem družine«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 10. 2015 / 10:32
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Na sinodi o družini so manjkale predvsem družine«

Sirski katoliški patriarh kritično tudi o trajanju sinode.

Sirsko-katoliški patriarh v Antiohiji s sedežem v Bejrutu, Ignacij Jožef III. Younan, kritično ocenjuje, da je na škofovski sinodi o zakonski zvezi in družini, ki se v teh dneh zaključuje v Vatikanu, občutno premajhna udeležba družin. To je »sinoda za škofe s povabljenim občinstvom, vendar to ne zadostuje«, je patriarh dejal v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress.



Škofje in duhovniki, »ki so v 99 % zavezani celibatu«, bi lahko po lanskoletni sinodi »tokrat hitreje napredovali s pomočjo laikov«, je prepričan Younan. Reprezantančna delovna skupina škofov z različnih celin, poročeni pari, mladi in stari ter izvedenci za duhovno oskrbo in cerkveno pravo bi skupaj s papežem »lahko opravili boljše delo« kot trenutna škofovska sinoda.

270 članov škofovske sinode s pravico do glasovanja je brez izjeme duhovnikov, več kot 250 izmed njih je škofov. 17 zakonskih parov se sinode udeležuje kot poslušalci, vendar nimajo pravice do glasovanja.

Younan je kritično ocenil tudi trajanje sinode, ki zaseda tri tedne. »Na Bližnjem Vzhodu imamo nujnejše težave in nimamo časa, da bi tri tedne razpravljali o pastoralni teologiji na temo družine«, je pojasnil.

Vprašanje cerkvenega stališča do vnovič civilno poročenih zakoncev in istospolno usmerjenih napihujejo predvsem mediji. V številnih delih sveta, tudi na Bližnjem Vzhodu, to vprašanje ne igra pomembne vloge, je povedal patriarh Younan. Poleg tega je bilo o tem povedano že vse in teh stvari ni potrebno ponavljati. Na njegovem območju dosti večjo težavo predstavlja ločitev družin zaradi sporov in bega, ki pa mu na sinodi ni bilo dodeljenega dovolj prostora, je še povedal patriarh.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Sveti Ladislav
Svetniki
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh