Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadaljevanje zavajajoče akcije za popolno obdavčitev Cerkve

Objava: 14. 01. 2013 / 12:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadaljevanje zavajajoče akcije za popolno obdavčitev Cerkve

V Mariboru Koalicija za ločitev države in cerkve zbira podpise za popolno obdavčitev katoliške Cerkve, ki zavaja s svojimi trditvami o tem, da ima Cerkev davčne privilegije. Ponavljamo (stara) dejstva, ki kažejo na to, da gre za zavajanje.

V Mariboru Koalicija za ločitev države in cerkve zbira podpise za popolno obdavčitev katoliške Cerkve, ki zavaja s svojimi trditvami o tem, da ima Cerkev davčne privilegije. Ponavljamo (stara) dejstva, ki kažejo na to, da gre za zavajanje.

Člani Koalicije za ločitev države in cerkve danes v Mariboru nadaljujejo z zbiranjem podpisov za peticijo za popolno obdavčitev katoliške cerkve. Kot je povedal pravni zastopnik koalicije Vlado Began, so doslej zbrali že več kot 13 tisoč podpisov, ki so jih začeli zbirati novembra v Ljubljani, zdaj pa nadaljujejo v Mariboru.

Gre za peticijo, s katero želijo, da država v celoti obdavči vse cerkvene prejemke, premoženje in dejavnosti, ne glede na to, za kakšne namene se vse to uporablja. "Država ni določila davka od plačil, ki jih Cerkev dobi za maše, pogrebe, razne verske storitve. Prav tako država ni določila, da bi morala Cerkev plačevati davek na vse cerkvene nepremičnine, tudi na nepridobitne dejavnosti ne plačuje davka," je pojasnil Began.

V peticiji predlagajo državi, da vse te davke uvede. "Cerkev je namreč izredno bogata in lahko vse te davke z lahkoto poplača," je prepričan. Po besedah Begana je to še posebej pomembno v času trenutne gospodarske in socialne krize v državi.

Cerkev ima davčne privilegije?

O tej temi je bilo že veliko povedanega, povzemamo le nekaj pojasnil in stališč iz nedavnih prispevkov, ki govorijo o tem, da gre za zavajanja glede plačevanja davkov slovenske Cerkve.

Predlog temelji na preprič(ev)anju, da ima Cerkev na Slovenskem glede na druge primerljive ustanove izjemne davčne privilegije. Da je taka trditev zavajajoča, so pristojni v Cerkvi že večkrat pojasnjevali. Poglejmo zato znova nekatere ugotovitve, ki jih je že marca lani zbral Tiskovni urad Slovenske škofovske konference.

Katoliška Cerkev na Slovenskem obstaja v več kot 800 pravnih osebah, med katere sodijo škofije, župnije in samostani oz. redovne skupnosti. Cerkvene ustanove kot pravne osebe plačujejo naslednje davke in prispevke: davek od vseh stavbnih zemljišč, razen za cerkve kot sakralne objekte; davek od dohodkov pravnih oseb v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti na trgu (prodaje, najemnine, obresti …).

Cerkev plačuje davke kot druge primerljive organizacije

Izvzeti so darovi, donacije, dotacije in drugi dohodki iz nepridobitne dejavnosti, enako kot velja za društva, zavode, fundacije, politične stranke, zbornice in reprezentativne sindikate; davek ob prodaji nepremičnin; prispevek za vzdrževanje gozdnih cest (lastniki gozdov); obvezno članarino za članstvo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (lastniki zemljišč); 20 % DDV pri nakupih opreme, obnovi nepremičnin, tudi cerkva itd. Ker cerkvene pravne osebe niso zavezanke za DDV, plačanega DDV-ja ne dobijo povrnjenega.

Cerkev plačuje davke od vseh pridobitnih dejavnosti

Za objektivno sliko obdavčitve dohodkov cerkvenih pravnih oseb je treba prikazati celotno davčno sliko, torej davke, ki jih Cerkev plačuje. Bistveno je, da Cerkev plačuje davke za vse dohodke iz pridobitne dejavnosti. Pri tem je pridobitna dejavnost lahko samo dopolnilna dejavnost neobdavčeni nepridobitni dejavnosti oz. verski dejavnosti, ki je dobrodelne oz. socialne narave.

Več:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/7ECA324F05E30A15C1257AC40039003F?OpenDocument&login


Stres: Dodatna obdavčitev samo katoliške Cerkve je neustavna

Teme obdavčitve Cerkve se je v nedavnem intervjuju dotaknil tudi ljubljanski nadškof dr. Anton Stres.

»Stokrat smo že pojasnili, da plačujemo vse davke, kakor jih plačujejo druge nam primerljive organizacije ali ustanove, a nekateri to še vedno ponavljajo. Za pridobitno dejavnost plačujemo davke kakor druge gospodarske družbe in tu ni najmanjše izjeme. Zahteva, da bi katoliška Cerkev – in samo ona – plačevala davke tudi od prostovoljnih prispevkov svojih članov, pa je diskriminacijska in zato protiustavna. V tistem svojem pretežnem delovanju, kjer Cerkev deluje kot nepridobitna organizacija, je izenačena z drugimi nepridobitnimi organizacijami v naši družbi in to je edino demokratično. Poleg tega pa so po ustavi v Sloveniji vse verske skupnosti enakopravne. Če torej omenjena skupina zahteva samo za katoliško Cerkev neko posebno in dodatno obdavčitev, je to dvakrat neustavno, nestrpno in nasprotno načelu enakopravnosti in enakosti pred zakonom.

Celoten intervju:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/CF68DE82ACA9DAE5C1257AEE0032C728?OpenDocument


Foto: arhiv Družine / A. P.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh