Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Dolan v razpravo z muslimani

Objava: 23. 08. 2010 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Dolan v razpravo z muslimani

Newyorški nadškof bo posredoval v sporu glede gradnje mošeje v bližini 'Ničelne točke', kjer sta nekdaj stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

V New Yorku že nekaj tednov poteka spor glede načrtovanja mošeje v bližini 'Ground Zero', 'Ničelne točke', kjer sta nekdaj stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra. Za posrednika v sporu se je nedavno ponudil tudi katoliški nadškof v New Yorku, Timothy Michael Dolan. Kot je poročal časnik 'The New York Times', je nadškof Dolan v nekem katoliškem domu za brezdomsko mladino pred novinarji izjavil, kako moli zato, da bi naposled vendarle našli nekakšen kompromis v celotnem sporu. Izrazil je svojo pripravljenost, da bi sodeloval v iskanju novega kraja za sporno središče islamske skupnosti v omenjeni ameriški metropoli.

Nadškof Dolan je iskanje ustreznega prostora, ki bi bil malce bolj oddaljen od 'Ničelne točke', primerjal z izselitvijo katoliških redovnic iz njihovega samostana izven obzidja nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz leta 1993. Takrat je papež Janez Pavel II. po judovskih protestih odredil preselitev reda karmeličank. 'Ohranimo zamisel, vendar spremenimo naslov,' je nadškof Dolan navedel besede tedanjega papeža. Tam je bilo učinkovito, je prepričan newyorški škof, in lahko bi bilo učinkovito tudi v New Yorku.

Nadškof Dolan je obsodil predsodke proti islamu in poudaril, da verska svoboda velja tudi za muslimane. Obenem je pozval projektnega vodjo gradnje novega islamskega središča, naj proteste jemlje resno, saj Newyorčani v gradnji mošeje v bližini 'Ničelne točke' vidijo kot žalitev žrtev terorističnega napada 11. septembra 2001.

Načrtovana gradnja mošeje v bližini 'Ničelne točke' v Ameriki že nekaj tednov skrbi za vroče razprave. Projekt dveh islamskih organizacij predvideva, da bi dve ulici od prizorišča terorističnega napada zgradili središče islamske skupnosti. V petnajstnadstropni zgradbi naj bi poleg islamskega kulturnega središča, prostorov za telesno vadbo in drugih ustanov uredili tudi mošejo.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh