Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gänswein o zadnjih urah z Benediktom XVI.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 01. 2023 / 08:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2023 / 09:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gänswein o zadnjih urah z Benediktom XVI.
Ena zadnjih skupnih fotografij nadškofa Gänsweina z Benediktom XVI. FOTO: Vatican Media

Nadškof Gänswein o zadnjih urah z Benediktom XVI.

Dolgoletni osebni tajnik Benedikta XVI. je v pogovoru za vatikanske medije predstavil nove podrobnosti o zadnjih dneh življenja zaslužnega papeža, ki ga bodo danes s slovesnim žalnim bogoslužjem položili k zadnjemu počitku v vatikanski baziliki svetega Petra.

Nadškof Georg Gänswein je po lastnih navedbah 27. decembra odpotoval k svojim sorodnikom v Nemčijo, zdravstveno stanje Benedikta XVI. pa je bilo tisti dan še brez posebnosti. Zaslužni papež ga je celo spodbudil, naj obišče svojo družino. Naslednjo noč pa je šlo Benediktu »zelo slabo«, zato je Gänswein 28. decembra takoj odletel nazaj v Vatikan, vsebino pogovora povzemajo pri avstrijskem Kathpressu. Nadškof je videl, da zaslužni papež »težko diha«, ob njem pa je bil ves čas njegov osebni zdravnik Patrizio Polisca. Tistega dne je Benedikta po splošni avdienci obiskal tudi papež Frančišek, ki je ob svojem predhodniku molil in ga blagoslovil.

Nadškof Gänswein v pogovoru za nemško uredništvo Radia Vatikan. FOTO: Vatican Media

V naslednjih dneh se je Benediktovo stanje najprej nekoliko izboljšalo, nato pa znova poslabšalo. Nadškof mu je podelil zakrament bolniškega maziljenja in nato v njegovi navzočnosti obhajal sveto mašo. Zaslužnega papeža je obhajal z nekaj kapljicami vina, saj Benedikt XVI. takrat že dva dni ni ničesar zaužil, vendar se je še povsem zavedal dogajanja okoli sebe.

Benedikt XVI. je po zadnjem poslabšanju stanja umrl v manj kot eni uri.

V zadnji noči s 30. na 31. december je bila sprva navzoča le ena medicinska sestra. Slišala je zadnje besede, ki jih je Benedikt XVI. lahko razumljivo izgovoril, v italijanščini: »Signore ti amo«, »Gospod, ljubim te«. To je bilo okoli tretje ure zjutraj. Kmalu zatem je Benedikt XVI. »v treh urah doživel prosti pad«. Umrl je v manj kot eni uri, ob 9.34.

Nadškof Gänswein ob mrtvem telesu Benedikta XVI. v vatikanski baziliki svetega Petra. FOTO: Vatican Media

Na vprašanje, kaj bo najbolj pogrešal pri Josephu Ratzingerju, je nadškof Gänswein odgovoril: »Seveda njegovo osebo, njegovo prijaznost, njegovo trdno vero, njegovo jasnost, njegov pogum in njegovo sposobnost, da je za vero tudi trpel. (…) Ostala pa bo tudi ta nepozabna beseda, 'Gioia', torej radost: da nam vera prinaša radost.«

Nalaganje
Nazaj na vrh