Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Paglia: Možni dve škofovski sinodi na temo družine

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 10. 2013 / 06:53
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Paglia: Možni dve škofovski sinodi na temo družine

Nadškof Paglia: Možni dve škofovski sinodi na temo družine

Predsednik Papeškega sveta za družino v pogovoru za Radio Vatikan o morebitni nadaljni obravnavi teme prihodnje izredne škofovske sinode.

Tematika družin bo po mnenju vatikanskega »ministra za družino« nadškofa Vincenza Paglie nekakšna rdeča nit trenutnega pontifikata. Nadškof Paglia je v pogovoru za Radio Vatikan napovedal morebitno drugo škofovsko sinodo na temo družine še v letu 2015, in sicer dan po tem, ko je papež Frančišek za prihodnje leto oznanil izredno zasedanje škofovske sinode o vprašanjih družinske pastorale.

Izredna sinoda prihodnje leto naj bi bila pomembna tudi s političnega stališča: vlogo družino bi bilo potrebno postaviti v središče političnega, kulturnega in gospodarskega delovanja, pa tudi Cerkve. »Vedno moramo imeti pred očmi njeno šibkost in ranljivost«, je o temi izredne sinode oktobra prihodnje leto pojasnil vatikanski družinski minister.

Med obstoječa vprašanja na sinodi o družini sodi tudi problem znova poročenih ločenih v katoliški Cerkvi. Izjave nadškofa Paglie o tem vprašanju v Vatikanu zaenkrat niso potrdili. Vincenzo Paglia, ki vodi Papeški svet za družino, bi se po mnenju opazovalcev lahko skliceval na napoved, izrečeno na tiskovni konferenci papeža Frančiška med povratkom iz Ria de Janeira julija letos. Takrat je sveti oče govoril o »poti« k poglobljeni zakonski pastorali.

V tem smislu bi lahko izredna sinoda 2014 pomenila prvi korak, z obravnavo omenjene teme pa bi škofje nadaljevali na redni sinodi leto kasneje.Izredne škofovske sinode se udeležujejo le predsedniki škofovskih konferenc, vodje uradov v rimski kuriji in nekaj povabljenih gostov, medtem ko je krog udeležencev redne škofovske sinode precej večji.

Nadškof Paglia je sicer na tiskovni konferenci v Vatikanu predstavil program družinskega romanja v Rim 26. in 27. oktobra letos. Ob tej pobudi v okviru leta vere v Vatikanu pričakujejo okoli 150.000 romarjev iz 75 držav. V soboto popoldne je na programu pričevanje vere na Trgu sv. Petra, ki naj bi se ga udeležil tudi papež Frančišek. V nedeljo bo sledila skupna molitev rožnega venca, nato pa slovesno bogoslužje s svetim očetom. Kot je pojasnil nadškof Paglia, bo to »malo svetovno srečanje družin«, ki bo združilo različne generacije, od vnukov do starih staršev. Geslo srečanja je »Družina, živi veselje vere!«


Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. S. / splet

Kupi v trgovini

Novo
Po ločitvi - možna pot svetosti
Osebna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh