Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Stres navdušil Malgaše

Objava: 24. 01. 2011 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Stres navdušil Malgaše

Ljubljanski nadškof dr. Anton Stres je uspešno začel svoj obisk med slovenskimi misijonarji na Madagaskarju.

Včerajšnje evharistično slavje je bilo za vernike združenja Akamasoa, ki ga je na afriškem otoku Madagaskarju ustanovil argentinski misijonar slovenskega rodu Peter Opeka, nekaj prav posebnega. Obiskal jih je namreč ljubljanski nadškof dr. Anton Stres, ki je minuli petek odpotoval na pastoralni obisk te otoške države.

Dvorana, kjer se malgaški kristjani redno zbirajo k nedeljski maši, je bila nabito polna, saj se je bogoslužja z ljubljanskim nadškofom udeležilo kar okoli sedem tisoč ljudi, njegovega obiska pa so se razveselili tako otroci kot tudi mladi in odrasli Malgaši. Liturgijo je vodil farafanganski škof msgr. Benjamin Ramaroson, ki je nadškofa Stresa tudi povabil na Madagaskar. Na željo škofa Ramarosona bo ljubljanski nadškof v tej afriški državi vodil duhovne vaje za duhovnike farafanganske in sosednje, mananjarske škofije.

Nadškof Stres je med včerajšnjim slovesnim bogoslužjem nagovoril tamkajšnje kristjane in jim čestital za čudovito sodelovanje pri sveti maši, ki so jo domačini popestrili s tradicionalnim ritmičnim plesom in petjem. Nadškof je bil prevzet nad srečo, ki je sijala z obrazov malgaških kristjanov.

Misijonar Peter Opeka je navzočim vernikom povedal, da Cerkev v Sloveniji že veliko let obilno pomaga pri lajšanju stisk in trpljenja, in tudi sicer sodeluje pri evagelizaciji – še posebej v farafanganski škofiji, ter stoji ob strani mnogim ljudem na Madagaskarju, ki jih ogrožata lakota in revščina.

Že včeraj popoldne sta se škof Ramaroson in nadškof Stres odpravila na štiristo kilometrov dolgo pot proti Fianarantsoi, kjer se bodo nocoj pričele duhovne vaje v cistercijanskem samostanu Maromby v bližini Fianarantsoe. Duhovne vaje bodo trajale do 30. januarja.

Nadškof Stres bo zatem odpotoval proti jugovzhodu, na sedež škofije v Farafangano, kjer se bo srečal in, če bodo dopuščale vremenske razmere, obiskal še ostale slovenske misijonarje in misijonarke. V tem letnem času je na Madagaskarju pogosto zelo deževno, pojavljajo pa se tudi močni cikloni. Do konca januarja se bo v Farafangano vrnil tudi generalni vikar in župnik tamkajšnje stolne župnije, slovenski duhovnik Klemen Štolcar, ki je te dni še na dopustu.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh