Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Stres pri ministrici Jelušičevi

Objava: 15. 07. 2010 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Stres pri ministrici Jelušičevi

Predsednik Slovenske škofovske kofnerence in obrambna ministrstrica sta se včeraj pogovarjala o duhovni oskrbi v Slovenski vojski in se očitno dotaknila tudi vprašanja vojaškega ordinariata.

Na povabilo ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič je včeraj Ministrstvo za obrambo obiskal nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres s sodelavci. Srečanje je bilo, kot so na ministrstvu zapisali v izjavi za javnost, namenjeno pripravam na obeležitev desete obletnice delovanja Vojaškega vikariata v Slovenski vojski, ki bo letos septembra.

Ministrica se je nadškofu zahvalila za uspešno sodelovanje Slovenske škofovske konference pri izvajanju religiozne duhovne oskrbe v Slovenski vojski, nadškofu dr. Stresu osebno pa se je ministrica zahvalila za njegovo zelo odmevno predavanje o etiki v okviru generalštabnega programa ter za njegov osebni prispevek pri koordinaciji vojaške pastorale v Sloveniji.

Z ministrstva sporočajo, da se je Inštitut vojaškega vikariata v desetih letih delovanja v Slovenski vojski uveljavil kot pomemben del celostne skrbi za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske ter njihove družine tako doma kot tudi v okviru mednarodnih operacij in misij. Vojaški vikariat v Slovenski vojski je razvil sodelovanje tudi s tovrstnimi subjekti v državah članicah Nata in Evropske zveze. Ministrica za obrambo je v pogovoru ocenila, da smo religiozno duhovno oskrbo v Slovenski vojski uspešno vzpostavili in tako zagotovili ustavno pravico do tovrstne oskrbe za vse tiste pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki si tega želijo.

Nadškof dr. Anton Stres je v pogovoru poudaril pomen primerne organiziranosti religiozne duhovne oskrbe v Slovenski vojski, saj so vojaki pri svojem vsakdanjem delu lahko pogosto soočeni z vrsto moralnih in etičnih vprašanj, pri razreševanju katerih se lahko oprejo prav na usposobljene pripadnike Vojaškega vikariata. Pri tem je izpostavil, da je religiozna duhovna oskrba na ustrezno visoki ravni organizirana tudi v drugih državah, članicah Nata in Evropske zveze.

Sogovornika sta se očitno dotaknila tudi vprašanja vojaškega ordinariata, saj sta, kot beremo v izjavi za javnost, »izmenjala stališča glede možnih oblik organiziranosti religiozne oskrbe v Slovenski vojski in razvoja te službe v prihodnosti«. Strinjala sta se tudi, da je bilo dosedanje delo pripadnikov in pripadnic Vojaškega vikariata – od trinajstih zaposlenih jih enajst pripada katoliški Cerkvi, dva pa evangeličanski – uspešno in da je ta služba postala pomemben del celostne skrbi za pripadnike.

Foto: Vekoslav Rajh, MORS

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh