Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagovor nadškofa Urana na novinarski konferenci pred slovenskim pastoralnim dnevom v Celju

Objava: 09. 05. 2008 / 08:40
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagovor nadškofa Urana na novinarski konferenci pred slovenskim pastoralnim dnevom v Celju

Sinodalni proces oziroma proces plenarnega zbora (PZ), ki je trajal pet let (1997–2002), je prinesel nekaj več dinamike v slovenski cerkveni prostor in konkreten rezultat s prejetjem Sklepnega dokumenta, ki ga je potrdil tudi Sveti sedež in je bil maja 2002 na Brezjah slovesno razglašen.

Tako kot je plenarni zbor trajal pet let, smo tudi uresničevanje njegovih sklepov razdelili na petletno obdobje. Geslo Plenarnega zbora (PZ) Cerkve na Slovenskem Izberi življenje je slovenske katoličane povezovalo v tem petletnem obdobju. Vsakemu letu smo v skladu s Sklepnim dokumentom PZ dali določen poudarek. To so sodobna župnija, duhovni poklici, laiki, obrobni in oddaljeni kristjani, dialog med vero in kulturo ter pastorala družine. Na koncu vsakega leta smo imeli dan, ko smo o opravljenem delu razmislili na ravni župnije, dekanije, naddekanije/arhidiakonata ali (nad)škofije.

Posinodalni dan, ki smo ga 26. aprila 2008 obhajali v Celju, je bil skupni pregled opravljenega dela, preverjanje uresničenega in premislek, kako naprej. Po prvotnem načrtu bi moral biti ta dan lansko leto, vendar je bil uresničen šele letos. Poleg škofov, generalnih vikarjev, arhidiakonov in dekanov so bili nanj povabljeni tudi člani škofijskih pastoralnih svetov in predstavniki različnih ustanov, organizacij, združenj in gibanj, z namenom, da bi začrtali osnovne usmeritve Cerkve na Slovenskem za prihodnjih nekaj let.

Slovenski pastoralni dan je skupno slavje slovenskih katoličanov. Povabljeni so sosednji škofje in apostolski nuncij v Republiki Sloveniji ter predstavniki političnega, družbenega, kulturnega in verskega življenja. Geslo slovenskega pastoralnega dneva je Za življenje – za družino.

Papež Benedikt XVI. je lani med apostolskim potovanjem v Avstrijo politike podprl v prizadevanju za ustvarjanje boljših pogojev, ki bodo mladim zakoncem omogočili vzgojo njihovih otrok. Hkrati je poudaril poslanstvo kristjanov, ki živijo po evangeliju, da bi ponovno ustvarili ozračje napolnjeno z radostjo in zaupanjem v življenje, ozračja, v katerem se na otroke in družino ne gleda kot na breme, temveč kot dar vsem nam.

Tudi na ravni Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) je Katoliška Cerkev v ospredje postavila vrsto vprašanj, ki se nanašajo na problematiko družine v Evropi v današnjem času. Dokument z naslovom Predlog strategije Evropske unije za podporo parom in zakoncem, ki ga je Komisija škofovskih konferenc evropske unije (COMECE) predstavila 8. novembra 2007, izpostavlja tista področja, kjer bi institucije Evropske unije lahko bistveno prispevale k večji stabilnosti parov in družin. V središče postavlja vrsto vsakdanjih težav, s katerimi se srečujejo pari in opozarja na potrebne okoliščine, ki staršem omogočajo lažje prevzemanje starševske vloge in izrecno navede zaščito otrok in mladostnikov, družbeno povezovanje in boj zoper revščino. Pri oblikovanju smisla življenja, ki je tako aktualno vprašanje za naše dežele, je Cerkev poklicana prinašati luč upanja, vere, ljubezni.

Pri nas v Sloveniji smo prepričani, da so trdni zakonski pari in družine pomemben družbeni kapital za Evropo in za obstoj našega naroda. Slovenski pastoralni dan bo torej shod vseh slovenskih katoličanov, predvsem družin, ki si želijo povezovati v molitvi za življenje in za družino ter v večji odgovornosti za izbiro življenja v slovenskem narodu.


msgr. Alojz Uran
ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh