Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagovor škofa Piriha ob posvečenju novomašnikov

Objava: 29. 06. 2005 / 09:17
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagovor škofa Piriha ob posvečenju novomašnikov

Nagovor koprskega škofa msgr. Metoda Piriha ob posvečenju novomašnikov

Mašniško posvečenje tukaj v stolnici nam govori, da binkoštni praznik ni bil le enkratni dogodek v zgodovini Cerkve, ampak živa resničnost in navzočnost Božjega Duha sedaj med nami. Ko posvečujemo novomašnika Alana in Tomaža, ki danes stopata v zbor duhovnikov in v zbor apostolov, doživljamo delovanje Božjega Duha v naši krajevni Cerkvi, ki se trudi, da bi bila živ del Cerkve na Slovenskem, v vsej odprtosti do sosedov Italijanov in Hrvatov. Z vsemi želimo delati in živeti v globokem krščanskem občestvu. V zakramentih, pa tudi v oznanjevanju Božje besede in v življenju iz vere vedno deluje Sveti Duh. To na poseben način doživljamo na birmah. Mašniško posvečenje pa pomeni izredno delovanje in obdaritev z darovi Svetega Duha. Duhovnik je po svoji službi človek duha. Nikakor nima oblasti nad Duhom. Ne smemo pa prezreti dejstva, da je duhovnik počelo edinosti v krščanski skupnosti.

Staršem in drugim sorodnikom, duhovnikom, vzgojiteljem, profesorjem in vsem, ki so vama pomagali prepoznati in sprejeti duhovni poklic, se iskreno zahvaljujem.

V apostolskem pismu ob začetku novega tisočletja nas je sv. oče Janez Pavel II. povabil, naj odrinemo na globoko (prim. Lk 5, 4). Apostoli so vso noč ribarili, a niso nič ujeli. Na Jezusovo besedo apostolu Petru: »Odrini na globoko«, so zopet poskusili. In ulov je bil zares obilen.

Kristusovo vabilo »Odrini na globoko« velja vsem nam, a prav posebej novomašnikoma Alanu in Tomažu. Vabilo je danes zelo aktualno, ko je tako razširjena apatičnost. Nič se nam ne ljubi. Živimo brez jasnih ciljev in načrtov, brez visokih idealov. Prvi pogoj, da bomo Jezusov glas »Odrini na globoko« slišali, je, da smo z Jezusom povezani, da smo si prijatelji, da se poznamo in se pogovarjamo, kar pomeni, da gojimo duha molitve, ki se hrani z vsakdanjim ali pogostnim branjem in premišljevanjem Božje besede.

Krščansko, duhovniško in redovniško življenje se meri z globino molitve. Samo preko različnih načinov molitve se med nami in Kristusom razvija pogovor, ki nas naredi za Njegove najožje prijatelje in zaupnike. In samo če smo res Jezusovi prijatelji, bomo njegovo vabilo »Odrini na globoko« slišali in se nanj odzvali.

Dragi mladi, spoštovani odrasli! Iščite Gospoda in Gospod se vam bo razodel. Radi se zadržujte v njegovi družbi in se z njim pogovarjajte, da se boste skupaj z njim pravilno odločili. Morda boste ustvarili družino. Morda boste sprejeli duhovniški ali redovniški poklic, tako kot Alan in Tomaž. Morda se boste odločili za kakšen drug poklic, v katerem se boste razdajali Bogu in bližnjemu.

In questo momento desidero salutare i fedeli di lingua italiana ed esprimere che siamo tutti uniti come fratelli e sorelle nella stessa fede e nella Chiesa cattolica. Con profonda e commossa gioia celebriamo oggi l'ordinazione sacerdotale di Alan Tedeško da Bertocchi e del gesuita Tomaž Mikuš da Gore presso Idria. Ringraziamo Dio di tutto il cuore per questo dono. Imploriamo per i nuovi sacerdoti copiose benedizioni di grazie, di salute, di santitŕ e di fedele servizio sacerdotale nel nostro tempo.

Svoje molitve pridružimo Kristusovim molitvam za obilje darov Svetega Duha, da bosta Alan in Tomaž po Marijinem vzoru in na njeno priprošnjo zvesta in goreča sodelavca v Božjem odrešenjskem načrtu.

msgr. Metod Pirih,
koprski škof







foto: B.Š.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh