Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada za dobrodelnost Nadškofijski Karitas Maribor

Objava: 21. 01. 2011 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagrada za dobrodelnost Nadškofijski Karitas Maribor

Nagrade ‘naj Mariborčan’ revija Mariborčan podeljuje dogodkom, podjetjem in ljudem, ki so po oceni javnosti in novinarjev posebej zaznamovali preteklo leto.

V Slovenskem narodnem gledališču so v sredo, 19. januarja 2011, na večerni prireditvi že štirinajstič zapored podelili nagrade ‘naj Mariborčan’, ki jih revija Mariborčan podeljuje dogodkom, podjetjem in ljudem, ki so po oceni javnosti in novinarjev posebej zaznamovali preteklo leto.

Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, je revija Mariborčan nagrado za dobrodelnost tokrat podelila Nadškofijski Karitas Maribor.

Nadškofijska Karitas Maribor preko mreže enaindevetdesetih Župnijskih Karitas na širšem področju Nadškofije Maribor letno pomaga preko humanitarno socialnih in socialno varstvenih programov čez trideset tisočim ljudem v stiski.

V dvajsetletnem delovanju je Nadškofijska Karitas Maribor vzpostavila močno mrežo 1528 sodelavcev in prostovoljcev Karitas, ki pomenijo prvo pomoč in so v letu, ki je za nami, razdelili čez šeststo ton različne humanitarne pomoči. V preteklem letu je Karitas usmerila vse svoje moči pomoči družinam in posameznikom, otrokom in starejšim, ki so med drugimi najbolj ogrožene skupine pri nas. Največje stiske so se nanašale na pomanjkanje sredstev za najnujnejše preživetje (hrana, oblačila, obutev, plačilo najemnine, ogrevanja, elektrike, …).

Opazno je večje število tistih, ki prvič potrkajo na vrata Karitas zaradi izgube zaposlitve (firma, samozaposlitev – s.p.) in niso prejeli pravičnega plačila za opravljeno delo. Vse več je prošenj za zakonito prijavo, in pojavlja se vse večji problem funkcionalne nepismenosti v kontekstu uveljavljanja pravic iz SZV in drugih socialnih transferjev.

Najbolj pogoste so stiske zaradi zdravstvenih težav, velikih poračunov, ter stiske enostarševskih družin, starejših ter drugih socialno ogroženih skupin, ki potrebujejo materialno, finančno ter predvsem strokovno socialno pomoč. Tukaj so pomembni socialno varstveni programi, ki jih Nadškofijska Karitas Maribor ob sofinanciranju Ministrstva za delo družino in socialne zadeve, Mestne občine Maribor, Zavoda za zaposlovanje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje, Evropskega socialnega sklada, Fundacije Fiho in dugih izvaja v kontekstu Sprejemališča in Zavetišča za brezdomce, Ambulante za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, Terapevtsko pripravljalnega centra, Materinskega doma Mozirje in Žalec ter informacijsko svetovalne pisarne.

Najpomembnejši korak, ki je bil storjen v letu 2010, je odprtje Ljudske kuhinje Betlehem. Vsak dan prejme topel obrok, kosilo, do oseminšestdeset resnično revnih, socialno ogroženih oseb.

Povezave: http://www.pigac.si/2011/01/20/naj-mariborcan-2010-sng-maribor/
http://www.karitasmb.si/

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh