Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Najboljša naložba vseh časov’

Objava: 11. 03. 2011 / 09:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Najboljša naložba vseh časov’

S pomočjo izvornih celic iz krvi popkovine je španska deklica premagala možganskega raka.

Štiriletna deklica je prva pacientka v Španiji, ki je premagala možganskega raka po terapiji z izvornimi celicami iz lastne popkovnične krvi. Dekličino ozdravitev so v začetku oznanili predstavniki podjetja Crio-Cord, banke za izvorne celice v Španiji.

Deklica Alba se je rodila leta 2007 in je bila povsem zdrav novorojenček. Pri dveh letih je zbolela za redko obliko možganskega raka. Zdravniki so uspeli odstraniti večino tumorja z njenih možganov, sledila je kemoterapija, s čimer naj bi se preostanek tumorja zmanjšal, nazadnje pa povsem izničil.

Med zadnjo kemoterapijo je bil Albin krvni sistem že povsem uničen, zaradi česar je potrebovala presaditev izvornih krvnih celic. Postopek je leta 2009 izpeljal dr. Luis Madero z onkološko-hematološkega oddelka Bolnišnice Deteta Jezusa v Madridu. Danes je štiriletna Alba povsem zdrava.

Šestdeset dni po presaditvi je Alba dobila nove izvorne celice iz svoje periferne krvi, kar naj bi pospešilo tvorbo trombocitov. Štirinajst mesecev po presaditvi je bil njen krvni sistem znova povsem vzpostavljen in od takrat živi povsem normalno.

Dr. Madero njen primer v Španiji označuje kot edinstven. Po njegovih besedah uporaba izvornih celic za obnovo krvnega sistema sodi med skrajnejše terapije pri obravnavi te oblike raka. Albin primer je toliko bolj izreden, ker so v Španiji prvič uporabili izvorne celice iz krvi popkovine, shranjene ob rojstvu. Dr. Madero dodaja, da so presaditve izvornih krvnih celic v zadnjih letih vse pogostejše, v primeru sorojencev pa so celice brata ali sestre za pacienta najboljša terapevtska možnost.

Albina starša se strinjata, da je bila shranitev Albine krvi iz popkovine ‘najboljša naložba, kar sta jih kdaj opravila’.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh