Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najsrečnejši so Norvežani

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 03. 2017 / 10:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najsrečnejši so Norvežani

Svetovno poročilo o sreči 2017: Američani »malce bolj žalostni, Kitajci enako srečni kot pred četrt stoletja«.

Sodeč po Svetovnem poročilu o sreči, ki ga vsako leto pripravijo pri Združenih narodih, v letu 2017 za najsrečnejšo državo na svetu velja Norveška. Američani so »malce bolj žalostni, Kitajci pa enako srečni kot pred četrt stoletja«. Poročilo kaže, da ljudem v 155 državah sveta, vključenih v raziskavo, denar ni najpomembnejša stvar.

Lestvica je sestavljena na podlagi različnih meril, temelji pa na bruto domačem proizvodu na prebivalca, zdravju in pričakovani življenjski starosti. Vprašalniki vsebujejo štiri dejavnike: ljudje z lestvico od ena do deset ocenjujejo, kolikšne družbene podpore so deležni, če se znajdejo v stiski, do kolikšne mere svobodno sprejemajo svoje življenjske odločitve, kako koruptivna se jim zdi njihova družba in kako radodarni so sami.

Najsrečnejši so torej Norvežani, ki so bili lani uvrščeni na 4. mesto, sledijo jim Danci, Islandci, Švicarji in Finci. V naslednji peterici najdemo tudi neevropske države: od 6. do 10. mesta so se letos uvrstile Nizozemska, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija in Švedska. Slovenija je tokrat 62. najsrečnejša država na svetu.

Med azijskimi državami je Singapur na 26. mestu, Tajska na 32., Tajvan na 33., Malezija na 42., Japonska na 51., Južna Koreja na 56. in Filipini na 72. mestu. Najbolj žalostna azijska država je Kambodža, v poročilu se je znašla na 129. mestu.

Hong Kong je na 71. mestu, Kitajska pa na 79. Iz poročila je razvidno, da Kitajci niso nič srečnejši, kot so bili pred 25 leti. To je v ostrem nasprotju z rastjo njihovih prihodkov v tem obdobju. Ocene o kakovosti življenja so bile od leta 1990 do 2005 vedno nižje, danes pa so približno na ravni devetdesetih let prejšnjega stoletja.

»Skokovito rast BDP na Kitajskem v zadnjih 25 letih mnogi analitiki ocenjujejo kot uspešen prehod iz socializma v kapitalizem«, je zapisano v poročilu. »Toda če je kot merilo uspeha upoštevana blaginja malega človeka, podoba sploh ni tako vzpodbudna, ampak dosti bolj podobna evropskim državam v tranziciji.«

Druga azijska velikanka, Indija, se je uvrstila na 122. mesto, nižje od Pakistana (80.), Nepala (99.), Bangladeša (110.) in celo Iraka, ki se je znašel na 117. mestu.

Vir: www.asianews.it / worldhappiness.report
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh