Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najstarejša Gutenbergova knjiga prvič na razstavi v Nemčiji

Objava: 17. 10. 2007 / 11:42
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najstarejša Gutenbergova knjiga prvič na razstavi v Nemčiji

V nemškem mestu Erfurt si obiskovalci na razstavi Peklenske muke in zveličanje duš – Posvetno in cerkveno življenje za mestnimi zidovi lahko prvič v Nemčiji ogledajo najstarejšo s premičnimi litimi črkami natisnjeno knjigo izumitelja tiska Johannesa Gutenberga (1400-1468). Njen naslov je: »Missale abbreviatum« oziroma »mala mašna knjiga«, natisnjena je bila v 15. stoletju, duhovnikom pa je služila kot osnova za njihovo vsakodnevno maševanje. Za razstavo jo je posodil benediktinski samostan Šentpavel v Labotski dolini na avstrijskem Koroškem.

Poleg te izjemno dragocene knjige si obiskovalci lahko ogledajo še bogoslužno posodje iz erfurtske stolne zakladnice, rokopise s področja zdravstva in drugo.

Erfurtski mestni muzej želi s to razstavo počastiti 800. obletnico rojstva sv. Elizabete iz Thüringena (1207-1232).

Opatija Šentpavel poleg omenjene Guttenbergove knjige hrani še okrog 4500 starih rokopisov, 2800 inkunabul (zgodnjih tiskov do leta 1500) in 180.000 bibliotekarskih zvezkov. Za dunajsko Narodno biblioteko je druga po najpomembnejša zakladnica starih knjig v Avstriji. Tudi zaradi razpustitve nemške opatije sv. Blaža v Schwarzwaldu, čigar menihi so leta 1809 v opatijo Šantpavel pripeljali številne knjižne in druge zaklade.

Nekdaj je hranila tudi Gutenbergovo 42-vrstično biblijo, ki pa so jo morali zaradi svetovne gospodarske krize v medvojnem času prodati v ZDA, danes pa krasi washingtonsko Kongresno knjižnico.

Naj omenimo še najstarejši rokopis severno od Alp De fide catholica iz 5. stoletja iz Italije, najstarejšo zabavno igro v nemškem jeziku in kitajski katekizem s črkami in ilustracijami.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh