Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najstarejši slovenski duhovnik dopolnil 105 let

Za vas piše:
J. P.
Objava: 14. 05. 2024 / 16:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2024 / 16:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najstarejši slovenski duhovnik dopolnil 105 let
Najstarejši slovenski duhovnik msgr. Aleksander Lestan je lani obiskal Marijo na Sveti Gori. FOTO: Alen Ušaj

Najstarejši slovenski duhovnik dopolnil 105 let

Najstarejši slovenski duhovnik msgr. Aleksander Lestan, upokojeni črniški župnik in zadnji črniški dekan, danes praznuje častitljivih 105 let življenja!

Kot je lani o njem za Družino zapisal Pavel Bratina (TUKAJ), Aleksander Lestan kljub visoki starosti, ki jo zadnja leta preživlja v (Petrovem) domu upokojenih duhovnikov Škofije Koper v Šempetru pri Novi Gorici, še vedno mašuje, moli brevir, spremlja verski tisk, sprejema obiskovalce in se veseli slehernega trenutka, ki mu ga naklanja Nebeški Oče.

Zahvalna maša

Na predvečer njegovega praznika, na dan Fatimske Matere Božje, je bila v Črničah večerna zahvalna maša, ki jo je daroval p. Vid Lisjak. »Gospodu Aleksandru želimo božjega miru in moči v potrpežljivem prenašanju vsega, kar prinaša starost. Vesel bo naše molitve. Preveč obiskov na sam rojstni dan pa bo zanj prenaporno,« je v oznanilih zapisal župnik župnij Kamnje, Črniče in Batuje Rafko Klemenčič.

Duhovni pomočnik do 102. leta

Aleksander Lestan se je rodil kmalu po koncu 1. svetovne vojne, leta 1919. V mašnika ga je posvetil goriški nadškof Carlo Margotti, nakar ga je duhovniška pot vodila od Idrije, kjer je bil vikar, prek Velikih Žabelj in Prvačine, kjer je bil župnijski upravitelj, do Črnič, kjer je župnikoval med letoma 1973 in 2004 oziroma upokojitve, odtlej pa je še vse do leta 2021 ostal duhovni pomočnik.

V Petrovem domu sta Alesandra Lestana obiskala tudi župan in podžupan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk in Ivo Podbersič. FOTO: Občina Šempeter-Vrtojba

Rad je duhovnik

Kot je povedal pred leti v pogovoru za Družino (TUKAJ), je rad duhovnik: »Duhovnik je služabnik evangelija. Biti duhovnik ne pomeni, da izvršuješ kaj izrednega, ampak da lepo spoveduješ, skušaš pomagati ljudem v stiski, poučuješ tiste, ki so morda napačno poučeni; da ne delaš nobene prisile, pustiš svobodo, miriš, tolažiš, krščuješ, poučuješ krščanski nauk; da se zanimaš za bogoslovne vede, moliš, delaš pokoro in nekega ne prej ali slej umreš in prideš v večnost.«

Že skoraj 82 let duhovništva

Rad je duhovnik, »ker vem, da to ni samo ideal, temveč dejstvo zgodovine človeštva na tem svetu«. Na vprašanje, ali je bilo kdaj tudi težko biti duhovnik (30. maja bo dopolnil že neverjetnih 82 let duhovništva), Aleksander Lestan hudomušno odvrne: »Vse življenje!« Velja za najstarejšega duhovnika v slovenski zgodovini in ta čas najstarejšega znanega moškega prebivalca Slovenije.

Bog vas živi!

Lestana sta ob prazniku v Petrovem domu obiskala in mu še veliko lepih let v krogu prijateljev voščila župan in podžupan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk in Ivo Podbersič. Jubilantu tudi s spletne Družine kličemo: Bog vas živi in naj vas ohranja čilega in zdravega!

Nalaganje
Nazaj na vrh