Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Največji val izstopov iz katoliške Cerkve po obdobju nacizma'

Objava: 21. 12. 2010 / 13:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Največji val izstopov iz katoliške Cerkve po obdobju nacizma'

Dunajski nadškof v letošnjem letu računa z osemdeset tisoč izstopi, kljub temu 'pa sploh ni pesimist'.

Letošnja kriza zaradi razkritih škandalov spolnih zlorab v katoliški Cerkvi je po besedah dunajskega nadškofa kardinala Christopha Schönborna povzročila tudi bolečo izgubo njenih članov. Že od časov nacizma Cerkev v Avstriji ni doživela tolikšnega vala izstopov, je povedal kardinal Schönborn. Kot je pojasnil v pogovoru za avstrijski časnik, predsednik Avstrijske škofovske konference v letošnjem letu računa z okoli osemdeset tisoč izstopi in posamezne škofije so že prisiljene izvajati varčevalni program.

Kardinal Schönborn pa vseeno 'ni pesimist'. Kljub krizi in cerkvenim izstopom še vedno goji upanje za Cerkev. Temelj njegovega upanja je seveda njegova vera. Ob tem je dunajski nadškof spomnil na Jezusove besede: 'Resnica vas bo osvobodila.' Pri tem je imel v mislih predvsem spolne zlorabe in prepričan je, da je z resnico dosti lažje živeti. Zanj je to edini način za popravo krivic žrtvam. Prikrivanje zlorab jim je namreč dajalo občutek, da so ponovno žrtve. In prikrivanje po mnenju kardinala 'ni nikakršen privilegij Cerkve'.

Leto 2010 bo za Cerkev odlična učna ura, je prepričan kardinal Schönborn. Tako ustanova kot tudi on sam so se v tem letu ogromno naučili, je pojasnil. Kriza ima po njegovem mnenju tudi pozitivne učinke, saj nekateri v tem času občutijo še močnejšo povezanost s Cerkvijo.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh