Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Naš način boja proti revščini položaj še slabša«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 06. 2016 / 09:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Naš način boja proti revščini položaj še slabša«

»Naš način boja proti revščini položaj še slabša«

Nov dokumentarec spreminja miselnost ljudi po svetu.

Na katoliškem spletnem portalu Aleteia so predstavili nov dokumentarni film o svetovni revščini, ki povsod, kjer ga prikazujejo, priteguje veliko pozornost. Film z naslovom Poverty, Inc. je celovečerni film, ki je bil predstavljen že na več kot 50 festivalih in najmanj 100 univerzah v Združenih državah Amerike, vključno s Harvardom, MIT in Cornellom. Prejel je že več nagrad, nedavno pa je bil imenovan za najboljši dokumentarni film na mednarodnem festivalu okoljevarstvenega filma v Parizu.



Avtor filma je Michael Matheson Miller, ki že več kot deset let deluje na različnih položajih na inštitutu Acton v ZDA. Poročen in oče šestih otrok je živel v Evropi, Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, vse celine je tudi prepotoval širom in počez. V mednarodnih okvirih predava o moralni filozofiji, gospodarskem razvoju in družbeni teoriji ter podjetništvu. Je zelo pogost gost v največjih ameriških medijih. Pred zaposlitvijo na inštitutu Acton je tri leta vodil oddelek za filozofijo in teologija na vseameriški univerzi Ave Maria v Nikaragvi.

Miller je globoko prepričan v dostojanstvo sleherne človeške osebe, zato si močno prizadeva za spremembe na področju revščine in drugih zapletenih družbenih vprašanj. O filmu Poverty, Inc. se je pogovarjal s sodelavko spletnega portala Aleteia, Zoe Romanovsky.

Povedal je, kako je film posnel z namenom, da bi na novo zastavil razprave o revščini. Uboge namreč obravnavamo kot predmete – predmete našega človekoljubja, našega pomilovanja, našega sočutja – namesto da bi o njih razmišljali kot o osebkih in glavnih igralcih v njihovi zgodbi. V filmu je prikazanih več kot 200 pogovorov z ubogimi po vsem svetu, ob predstavitvi osebnih zgodb pa gledalci lažje razumejo »industrijo revščine«.

Film je posvetnega značaja, namenjen splošnemu občinstvu, tisti, ki se tega zavedajo, pa bodo v njem prepoznali filozofsko antropologijo katoliške Cerkve, predvsem filozofsko antropologijo Janeza Pavla II.

Med snemanjem filma se je Miller, kot poudarja v pogovoru, zelo veliko naučil tudi sam. Spoznal je, da se ljudje po svetu sicer precej razlikujejo med seboj, vsi pa premorejo ustvarjalne sposobnosti, ki so zapisane v naravi človeka. Ugotovil je tudi, kako so naše predstave o kraju in prostoru pogosto zelo poenostavljene. O krajih v Afriki ali Latinski Ameriki, pa na Haitiju razmišljamo kot o revnih in nevarnih, ne pomislimo pa na vso pestrost in raznolikost, ki jo premorejo. V filmu gledalca tako čaka kar nekaj presenečenj, stvari, na katere pred ogledom verjetno ni pomislil.

Miller kot odlično izkušnjo opisuje tudi več kot sto pogovorov, ki jih je osebno opravil za potrebe filma. Haitski poslovnež je ubesedil nekaj, česar se ljudje globoko v sebi sicer zavedamo, vendar nikoli ne izrečemo: Nihče si ne želi prosjačiti do smrti.

Kako ukrepati v boju proti revščini? Miller ugotavlja, da to ni preprosto, vsekakor pa smo poklicani k molitvi, postu in darovanju miloščine. Po njegovem mnenju bi morali biti ljudje bolj radodarni, boj proti revščini pa vsekakor zahteva tudi delo na medsebojnih odnosih.

Način, na kakršnega Jezus govori o revščini, je zelo resen. Pomoč ubogim je zahtevna stvar in enoznačnega odgovora na vprašanje, kakot to storiti, ni.

Miller boljšo prihodnost vidi tudi v izobraževanju mladih, kot učitelj si prizadeva, da bi jih naučil razmišljati o stvareh. V vsakem posamezniku si prizadeva videti osebo, pa ne kot kolesce, ki poganja celotno družbo in tudi ne kot skrajnega individualista, temveč kot osebek. Svoje izkušnje želi prenesti na prihodnje rodove, da bi jih »opremil« za pravi način boja proti revščini v svetu.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh