Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Navijajmo' za iskrenost v športu

Objava: 08. 04. 2009 / 08:15
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Navijajmo' za iskrenost v športu

Olimpijski kaplan p. Bernhard Maier se je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress zavzel za več iskrenosti v športu, ki trenutno tiči v globoki krizi. Te krize ne more premagati niti uveljavljanje novega športnega etosa, je prepričan p. Maier, ki se je v pogovoru dotaknil tudi najnovejših dopinških afer. V preteklih tednih so bili številni svetovni športniki, trenerji, zdravniki in menedžerji osumljeni uporabe oz. predpisovanja nedovoljenih sredstev. Nekateri so svoja dejanja že priznali.

V sosednji Avstriji od lanskega avgusta velja novi protidopinški zakon, ki predvideva do pet let zaporne kazni za vse tiste, ki v šport vnašajo dopinška sredstva. Zakon velja tako za vrhunski kot za množični šport. Samo uživanje dopinških sredstev ne predvideva zaporne kazni, najvišja kazen za športnike je prepoved udejstvovanja na tekmah svetovnega formata.

P. Maier v pogovoru poudarja, da so kontrole in kazni, ki jih prinaša novi zakon, dobre in potrebne. Strožje kontrole in kazni pa ne bodo zadostovale, da bi problem z dopingom povsem odpravili. Navsezadnje se vsak športnik prostovoljno odloči, ali bo posegel po nedovoljenih sredstvih. Po besedah p. Maierja potrebujemo novo navdušenje nad iskrenostjo v športu, nad novim športnim etosom. Če ta korak ne bo uspel, bodo zaman tudi vsa zakonska prizadevanja.

P. Maier je zaskrbljen nad dejstvom, da danes vsi, ki so obtoženi dopinga ali trgovine z dopingom, vse z mirno vestjo zanikajo in se branijo na vse pretege, dokler jim ne dokažejo nasprotnega.

Dušni pastir avstrijskih športnikov opozarja na raziskave nemškega psihiatra in duhovnika Jörga Müllerja, ki kažejo, da se verni ljudje čutijo dosti bolj zavezani moralnim predpisom kot tisti, ki ne verujejo. Pater zaključuje, da ima vedno manjše zanimanje ljudi za religioznost in cerkvenost usodne posledice tudi za šport, pa tudi za druga področja v življenju, kot je denimo gospodarstvo.

Kot duhovnik športnikov se je p. Maier vedno ostro boril proti dopingu, pogosto pa omenja 'praposkuse človeka, da bi bil več in da bi pokazal več kot dejansko je in zmore'.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh