Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne bojkotu zakonske zveze, ne istospolnim porokam

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2015 / 08:06
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ne bojkotu zakonske zveze, ne istospolnim porokam

Katoliška Cerkev na Irskem sklepa tudi civilne zakone, če je cerkvena poroka civilno pravno veljavna.

Po irskem »da« istospolnim zakonskim zvezam tamkajšnja katoliška Cerkev ostaja v državno-cerkvenem pravnem sistemu sklepanja zakonskih zvez. Vprašanje je pravzaprav obratno, ali država še želi, da Cerkev še naprej opravlja to vlogo, in ali trenutna ustava dopušča opravljanje te funkcije duhovnikom, je konec minulega tedna po navedbah irske televizije dejal predsednik Irske škofovske konference, nadškof Eamon Martin.



Na Irskem katoliška Cerkev prevzema tudi naloge matičnega urada, če je cerkvena poroka civilno pravno veljavna. Irci so 22. maja letos na referendumu potrdili razširitev pojma zakonska zveza tudi na istospolne pare. Katoliška Cerkev pa bo tudi v prihodnje poročala le mešane pare.

Nadškof Martin je pojasnil, da mora Cerkev najprej počakati na poreferendumske ustavne spremembe. Peticije škofov irski ustavodajni skupščini pred dvema letoma nikakor ne gre razumeti kot grožnje z izstopom iz sistema sklepanja zakonskih zvez. V dokumentu je zapisano: »Sleherna sprememba definicije zakonske zveze bi povzročila velike težave; v luči teh bi lahko Cerkev, če bi obstajali dve povsem različni definiciji zakona, civilnega dela obreda ne izvajala več.«

Za sklenitev civilno pravne zakonske zveze na Irskem je potrebno, da jo sklene državni pooblaščenec. Po navedbah irskih medijev je takšnih oseb na Irskem trenutno 5.600, od tega 4.300 katoliških duhovnikov.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh