Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

(Ne)dopustnost družinskega referenduma

Objava: 30. 08. 2011 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

(Ne)dopustnost družinskega referenduma

Tik pred začetkom zbiranja 40.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma o družinskem zakoniku, se stopnjujejo pritiski za njegovo preprečitev.

Včerajšnja tiskovna konferenca ministrstva za delo – povzemamo jo po poročilu STA - je izzvenela v opozorilu, da naj bi z referendumsko kampanjo in morebitno zavrnitvijo družinskega zakonika nastale protiustavne posledice. Javna kampanja bo, kot sklepajo na ministrstvu, kršila ustavno prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti, je na predstavitvi argumentov za zahtevo za oceno ustavnosti referenduma dejal minister Ivan Svetlik.

V času sprejemanja družinskega zakonika je po besedah Svetlika prihajalo "na dan nestrinjanje z enakim obravnavanjem posameznikov glede na njihovo izbiro o tem, v kakšni družinski skupnosti želijo živeti". Zato je po njegovem mnenju mogoče pričakovati, da bi referendumska kampanja tovrstne nestrpnosti začela povečevati, kar se jim zdi "skrajno problematičen poseg".

Pri nasprotovanju referendumu se na ministrstvu sklicujejo tudi na 14. člen ustave, ki zahteva, da državljani niso diskriminirani na podlagi osebnih okoliščin, in protokol številka 12 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, ki po besedah ministra za delo še dodatno prepoveduje diskriminacijo in je obvezen sestavni del slovenskega pravnega reda. "Smo pred nevarnostjo, da bi na referendumu večina odrekla ustavne pravice manjšini," je kot najpomembnejše pri presoji, ali naj se referendum dovoli ali ne, včeraj navedel minister Svetlik.

Poslanci SD, LDS, Zares in DeSUS ter nepovezani poslanci so sicer že v petek v parlamentarno proceduro vložili zahtevo za presojo ustavnosti referendumske pobude o družinskem zakoniku. Ministrstvo za delo je danes predstavilo strokovne podlage za zahtevo, pri čemer pa po Svetlikovem mnenju ne gre za vmešavanje izvršilne veje oblasti v zakonodajno.

Na takšno argumentacijo se je v današnji izdaji časnika Delo odzval tajnik komisije Pravičnost in mir dr. Tadej Strehovec. Kot je znano, komisija podpira Civilno iniciativo za družino in pravice otrok pri zbiranju podpisov za razpis t. i. družinskega referenduma.

Dr. Strehovec je prepričan, da je pobuda za razpis referenduma o družinskem zakoniku skladna z 90. členom slovenske ustave, ki zagotavlja pravico do zakonodajnega referenduma.

»Pričakovanja ministrstva za delo, da se na podlagi domnevnega spodbujanja k neenakosti in nestrpnosti prepove tako imenovani družinski referendum, so z vidika naše ustave neutemeljena. Etično in pravno bi bilo zelo problematično, da politična elita večini državljanov odreče z ustavo zagotovljeno pravico do referenduma in
jim vsili svoje ideološko sporne poglede na družino in temeljne pravice otrok. V takšnem primeru
bi prav gotovo šlo za drastično zniževanje temeljnih demokratičnih standardov v naši državi,« je za Delo dejal dr. Tadej Strehovec.

Naj ob tem omenimo, da prihodnjo številko pogovor s tajnikom komisije Pravičnost in mir pripravljamo tudi pri Družini.

Na fotografiji: dr. Tadej Strehovec

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh