Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemška ministrica za papeževo mašo pri Brandenburških vratih

Objava: 05. 04. 2011 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemška ministrica za papeževo mašo pri Brandenburških vratih

Načrtovano bogoslužje papeža Benedikta XVI. v Berlinu 22. septembra letos bo najverjetneje pred gradom Charlottenburg.

Nemška ministrica za šolstvo in raziskave Annette Schavan si želi, da bi papež v Berlin vodil veliko slovesno bogoslužje pri Brandenburških vratih. Kot je v pogovoru z nemškim kardinalom Kurtom Kochom povedala katoliška teologinja in krščanska političarka, Brandenburška vrata predstavljajo 'simbol enotnosti, kraj, kjer so diktature poskušale Boga pregnati iz mesta, zato bi bila lahko idealno prizorišče za slavje s papežem'.

Schavanova je pojasnila, da računa z okoli dvesto tisoč romarji, ki si bodo v nemški prestolnici želeli srečati papeža Benedikta XVI. S svetim očetom se je v Vatikanu med svojim obiskom v Rimu sestala tudi sama.

Osrednji temi pogovora nemške ministrice s kardinalom Kochom sta bili seveda papežev obisk v Nemčiji in ekumenska vprašanja. Oba sta poudarila, da mora papežev obisk pomeniti signal za ponovno spraševanje po Bogu v sodobni družbi. Kot je poudarila Schavanova, je 'tudi Berlin mesto iskalcev Boga'.

Katolištvo je bilo v Berlinu sprva 'mestna religija', je pojasnil kardinal Koch, zato katoliška Cerkev nikakor ne sme izgubiti tovrstnih mest v Nemčiji. Kardinal je v pogovoru še pohvalil prizadevanja Schavanove v nemški politiki in Cerkvi.

Slovesno bogoslužje, ki ga bo papež Benedikt XVI. v Berlinu vodil 22. septembra, pa najverjetneje ne bo pri Brandenburških vratih, pač pa pred gradom Charlottenburg. Prizorišče si je 9. februarja letos v visoki tajnosti že ogledal tudi papežev pripravljalec obiska v Nemčiji, Alberto Gasbarri. Nemška škofovska konferenca bo ime izbranega prizorišča uradno sporočila še pred velikonočnimi prazniki.

Dvorišče pred gradom naj bi bilo po navedbah nemških medijev primernejše, ker je odprto s treh strani, obdaja pa ga obširen in odprt zračni prostor. Z izbiro prizorišča naj bi soglašal tudi Benedikt XVI. Pred enaindvajsetimi leti so na dvorišču pred gradom že priredili 'Večer srečanja' ob devetdesetem Dnevu nemških katoličanov, dogodka pa se je udeležilo štirideset tisoč ljudi.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je na grajskem dvorišču prostora za deset tisoč obiskovalcev, če pa bi meje dvorišča razširili na sosednje ulice, bi se lahko slovesnega bogoslužja s papežem udeležilo okoli dvajset tisoč ljudi. Pri Brandenburški vratih pa je prostora za več kot sto tisoč obiskovalcev.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh