Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemška vlada podprla Luthrovo desetletje s 35 milijoni evrov

Objava: 13. 10. 2010 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemška vlada podprla Luthrovo desetletje s 35 milijoni evrov

Razglasitev Luthrovega desetletja v Nemčiji velja za ‘uspel poskus združevanja državnih in cerkvenih struktur’.

Slavje ob petstoti obletnici reformacije, ki ga v Nemčiji pripravljajo leta 2017, bo nemška vlada finančno podprla s petintridesetimi milijoni evrov, je minuli teden napovedal nemški minister za kulturo Bernd Neumann. V naslednjih sedmih letih bo tako nemška evangeličanska Cerkev za t.i. ‘Luthrovo desetletje’ na leto prejela predvidenih pet milijonov evrov. Predstavniki nemških liberalnih demokratov so ob tem izrazili svoje pomisleke glede vsebinske priprave praznovanja.

Poslanec Patrick Kurth je Luthrovo desetletje označil kot ‘preveč akademsko’ in ‘preveč teološko’. V pripravah na jubilej bi po njegovem mnenju morali razmišljati precej bolj gospodarsko in turistično. Kurth obžaluje tudi dejstvo, da naj bi se nemška mesta in skupnosti na jubilejno slavje pripravljali posamično, namesto da bi to priložnost izkoristili za mrežno sodelovanje.

Po besedah nemškega ministra za kulturo je imela reformacija ogromen vpliv na nemško izobraževanje in kulturo. Zato naj bi priprave na jubilej ne bile zgolj v rokah evangeličanske Cerkve. Tudi cerkveni predstavniki so jubilej označili kot ‘dogodek za celotno družbo’, ki naj bi skupaj pripravili in obeležili tako država, Cerkev in civilna družba. Evangeličanski prelat Stephan Dorgeloh je izrazil željo po tesnejšem sodelovanju s katoliško Cerkvijo, saj naj bi pred jubilejem izdali skupno predelan komentar petindevetdesetih Luthrovih tez.

Direktor wittenberške Luthrove spominske hiše, Stefan Rhein, v razglasitvi Luthrovega desetletja vidi ‘uspel poskus združevanja državnih in cerkvenih struktur’. Z državne strani bo poudarek v pripravi na jubilej predvsem na obnovi Luthrovih spomenikov, na turističnem oglaševanju in na programih za kulturno izobraževanje.

Prihodnje leto naj bi v Berlinu priredili kulturni kongres, na katerem pričakujejo udeležbo okoli šeststotih strokovnjakov, na njem pa naj bi tudi krstno uprizorili glasbeno gledališko delo o apostolu Pavlu.

Njegovi nauki, izraženi v petindevetdesetih tezah, ki jih je Martin Luther na vratih wittenberške cerkve objavil 31. oktobra 1517, veljajo kot izhodiščna točka reformacije.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh