Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški samostan v Rusijo vrača Marijino ikono

Objava: 20. 08. 2009 / 08:37
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški samostan v Rusijo vrača Marijino ikono

V Rusiji se še niso odločili, kje bo ikona odslej na ogled

Nemški benediktinski samostan iz kraja Münsterschwarzach je ruski pravoslavni Cerkvi vrnil ikono s podobo kazanske Matere Božje, je v torek za nemško katoliško agencijo potrdil nekdanji opat samostana.

Med slovesnim bogoslužjem v moskovski cerkvi Marije, tolažnice žalostnih minulo nedeljo je opat ikono uradno izročil vodji urada za zunanje zadeve moskovskega patriarhata, nadškofu Hilarionu Alfejevu. Obe strani sta predajo ocenili kot znamenje sprave. Zaenkrat še ni jasno, kje bo ikona odslej na ogled.

Sveto podobo je leta 1943 odkril nemški vojak Josef Bertram v mestu Mzensk pod ruševinami tamkajšnje cerkve in jo odnesel s seboj v Nemčijo. Dolgo časa je visela na steni v njegovi dnevni sobi. Spomladi leta 1989 se je odločil, da bo ikono podaril benediktinskemu samostanu v Münsterschwarzachu. Takratnemu opatu je izrazil svojo željo, naj podobo Matere Božje vrnejo v Rusijo, takoj, ko bodo politične razmere to dopuščale. In od takrat naprej je ikona visela na steni opatove sobe.

Med letošnjo mednarodno izmenjavo dijakov benediktinske gimnazije z ruskimi vrstniki pa je sobrat nekdanjega opata navezal stike z rusko pravoslavno Cerkvijo. Ko so njeni predstavniki pokazali zanimanje za sveto podobo, so se skupaj dogovorili za datum predaje. O predaji so poročale tudi največje ruske televizijske hiše.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh