Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nespečnost Benedikta XVI.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 01. 2023 / 09:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2023 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nespečnost Benedikta XVI.
Posnetek pokojnega papeža iz lanske pomladi. FOTO: Vatican Media

Nespečnost Benedikta XVI.

Nespečnost je bila očitno odločilni razlog za odstop Benedikta XVI. s papeškega položaja februarja 2013, je po navedbah nemške revije Focus potrdil njegov biograf Peter Seewald.

Benedikt XVI. je v svojem zadnjem pismu Seewaldu 28. oktobra 2022, devet tednov pred smrtjo, razkril »osrednji motiv« svojega odstopa: »Nespečnost, ki me neprekinjeno spremlja vse od svetovnega dneva mladih v Kölnu«. Svetovni dan mladih v Kölnu je bil avgusta 2005.

Benedikt XVI. za časa svojega življenja ni želel povzročati razburjenja zaradi neposrednih okoliščin svojega odstopa, ki ga je upravičila njegova izčrpanost.

»Benedikt XVI. za časa svojega življenja ni želel povzročati razburjenja zaradi neposrednih okoliščin svojega odstopa, ki ga je upravičila njegova izčrpanost,« je po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil Seewald. Žal se tudi po njegovi smrti še vedno pojavljajo ugibanja o drugih možnih razlogih za ta korak: »Govorice o izsiljevanju in kakršnih koli pritiskih nanj še niso potihnile,« je pojasnil münchenski časnikar. Ves čas je bil v zraku tudi sum, da je bil pravi razlog za Benediktov odstop afera »Vatileaks«.

Že leta 2010 mu je tedanji papež sporočil, je Seewald zapisal v svoji knjigi pogovorov z Benediktom XVI. z naslovom Luč sveta, »da bo izkoristil možnost odstopa takoj, ko mu moči ne bodo več dopuščale opravljati Petrove službe«: »Na žalost tega takrat skoraj nihče ni opazil.«

Preprečevanje govoric

Benediktov biograf se je čutil dolžnega objaviti »odločilno podrobnost, ki mi je bila zaupana iz zdravstvene zgodovine nemškega papeža«, kot je pojasnil: »Upam, da bomo s tem končno odpravili teorije zarote in napačna ugibanja.« Benedikt XVI. je torej odstopil iz zdravstvenih razlogov, »natanko tako, kot je navedel v svoji odstopni izjavi«.

Benedikt XVI. je v pismu zapisal, da so »močna zdravila«, ki mu jih je takrat predpisal njegov osebni zdravnik, sprva delovala in mu zagotavljala, da je lahko opravljal papeško službo. Zdravila pa so kmalu »dosegla svoje meje« in so »vse manj zagotavljala« njegovo razpoložljivost.

Peter Seewald in Benedikt XVI. v pogovoru leta 2010. FOTO: Vatican Media

Marca 2012 je med potovanjem v Mehiko in na Kubo doživel neprijetno nesrečo. Zjutraj po prvi noči, je Benedikt zapisal v pismu, je kot običajno segel po robčku. Ta je bil »povsem prepojen s krvjo«: »Verjetno sem v kopalnici v nekaj trčil in padel.« Kirurg je »na srečo« rano oskrbel na način, da poškodbe niso bile vidne.

Benediktov osebni zdravnik je vztrajal, naj se papež na potovanjih v tujino v javnosti pojavlja le v dopoldanskem času.

Po tej nesreči je njegov novi osebni zdravnik zahteval, naj Benedikt zmanjša količino uspavalnih tablet, in vztrajal, naj se Benedikt na prihodnjih potovanjih v tujino v javnosti pojavlja le v dopoldanskem času. Benediktu je bilo po teh besedah jasno, da njegove medicinsko utemeljene omejitve »lahko veljajo le kratek čas«.

Svetovnega dne mladih 2013 ne bi zmogel

Ker je bilo naslednje veliko potovanje v tujino, svetovni dan mladih v Riu de Janeiru, predvideno julija 2013 in ker je vedel, da te zadolžitve ne bo več zmogel, je svoj odstop načrtoval tako zgodaj, da bi v Rio že lahko potoval »novi papež«, je pojasnil Benedikt. V pismu je poudaril, da se je za odstop odločil po »treznem in temeljitem premisleku«. V tistem času namreč ni več mogel ustrezno opravljati svojih zadolžitev.

Odstop 28. februarja 2013

Benedikt XVI. je 28. februarja 2013 odstopil s papeškega položaja. Svetovnega dne mladih v Riu se je udeležil njegov naslednik Frančišek, ki je bil izvoljen 13. marca 2013. Benedikt XVI. je umrl v starosti 95 let na silvestrovo leta 2022.

Nalaganje
Nazaj na vrh