Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi obiskovalci že molijo na grobu Benedikta XVI.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 01. 2023 / 08:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2023 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi obiskovalci že molijo na grobu Benedikta XVI.
Vatikanske grobnice so znova na voljo romarjem in obiskovalcem. FOTO: Vatican Media

Prvi obiskovalci že molijo na grobu Benedikta XVI.

Že prvo jutro, ko je bila grobnica Benedikta XVI. v kripti bazilike svetega Petra dostopna za obiskovalce, se je pred njo oblikovala vrsta romarjev, ki so želeli moliti na preprostem grobu v bližini zadnjega počivališča številnih drugih papežev. Sprva je bilo na tem mestu shranjeno mrtvo telo papeža Janeza Pavla II.

Minulo nedeljo zjutraj se je v vatikanski baziliki že zbrala dolga vrsta vernikov, ki so od 9. ure zjutraj ob vnovičnem odprtju vatikanskih grobnic obiskovali grob Benedikta XVI. Posamezni možje in žene, družine z otroki, redovnice in duhovniki, med katerimi so se mnogi že poklonili mrtvemu telesu nekdanjega papeža, ki je bilo v baziliki izpostavljeno od 2. do 4. januarja, so čakali v vrsti, ki je potekala mimo spovednega oltarja, je poročal spletni portal Vatican News.

Vrsta romarjev pred vstopom v vatikanske grobnice. FOTO: Vatican Media

Od stranskega stebra vodijo stopnice navzdol v kripto, kjer je svoje zadnje počivališče našlo okoli 160 papežev. Od 7.00 do 18.30, torej v času odprtja bazilike svetega Petra, bo v prihodnje obiskovalcem dostopna tudi mala kapela pod baziliko svetega Petra, v kateri je bil pred prenosom v osrednji prostor bazilike pokopan tudi Janez XXIII.

Grob Benedikta XVI. FOTO: Vatican Media

Romarji z vseh koncev

Prve so v prostor vstopila tri mlada dekleta iz italijanske Apulije. Na kolenih so se približale gladki marmorni plošči s črnim napisom »Benedictus PP XVI« in t. i. Kristusovim monogramom, sestavljenim iz grških črk X in P, ki simbolizirata Kristusa. Grobnico obdajata dve vazi s cvetjem. »Bil je pomemben papež, čutile smo potrebo, da smo danes tukaj,« so romarke povedale majhni skupini časnikarjev, ki so bili navzoči ob odprtju grobnice za obiskovalce v kripti bazilike svetega Petra. Na drugi strani stoji sarkofag papeža Pija XI.

Romar iz Varšave je Benedikta označil za »enega najpomembnejših papežev v zgodovini«.

»Ne fotografirajte, samo molite!«, je bilo slišati vedno pogosteje, ko se je množica obiskovalcev iz ure v uro večala. Tako kot pri pokopu v baziliki svetega Petra se je večina obiskovalcev vedla dostojanstveno, obiskovalci so molčali, naredili znamenje križa ali se priklonili in molili za človeka, ki je bil osem let na čelu vesoljne Cerkve in skoraj deset let zaslužni papež. Med njimi je bil tudi romar iz Varšave, ki je Benedikta označil za »enega najpomembnejših papežev v zgodovini«. Za njim je stala skupina žensk iz okolice Benetk, ki so želele izraziti svojo »pripadnost« pokojnemu cerkvenemu dostojanstveniku: »Benedikt nam vliva upanje,« so pojasnile zbranim časnikarjem.

Molitev ob grobu. FOTO: Vatican Media

Na istem mestu kot papež Wojtyla

Josepha Ratzingerja so na njegovo željo pokopali na kraju, kjer je bil sprva grob Janeza Pavla II. Wojtylovo mrtvo telo so leta 2011, takoj po njegovi beatifikaciji, prenesli v kapelo svetega Sebastijana poleg znamenitega Michelangelovega kipa Pieta. Benedikta so v kripti vatikanske bazilike pokopali po bogoslužni slovesnosti, ki jo je na Trgu svetega Petra minuli četrtek vodil papež Frančišek. Krsto iz cipresovega lesa, v katero so položili tudi dokument o Benediktovem pontifikatu, kovance, papeške medalje in papeški palij, so shranili še v krsti iz cinka in hrastovine. Benedikta XVI. so v tej trojni krsti, v kakršnih tradicionalno pokopavajo papeže, položili k zadnjemu počitku v kripti bazilike svetega Petra.

Nalaganje
Nazaj na vrh