Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nestrinjanje z vsebino objavljenega članka v časniku Delo

Objava: 29. 05. 2007 / 08:02
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nestrinjanje z vsebino objavljenega članka v časniku Delo

V časniku Delo z dne 26. maja 2007, sta na strani 17 pod naslovom Kulturaža in podnaslovom Ali obstaja življenje po ljubezni? objavljena zapis novinarke Mojce Kumerdej in fotografija fotografa Marijana Zlobca z motivom Matere Božje s Ptujske Gore.

Novinarka v članku med drugim opisuje motiv objavljene fotografije, na kateri je namesto Ptujske Matere Božje upodobljena razgaljena Tina, pod rdečim plaščem pa so namesto vernikov upodobljene lutke kot občestvo moškega spola. – Objava je v neskladju s 63. členom Ustave Republike Slovenije, ki med drugim pravi, da je spodbujanje verske nestrpnosti v nasprotju s temeljnim dokumentom naše države.

Članek je bil objavljen dva dni po tem, ko smo v Cerkvi na Slovenskem praznovali pomemben praznik Marije, Pomočnice kristjanov. Še posebej slovesno ta dan praznujejo nekateri redovniki, npr. salezijanci in hčere Marije Pomočnice. Verniki se k Mariji, Jezusovi materi od začetkov krščanstva obračamo s priprošnjami in zahvalami.

V naš urad smo s strani več posameznikov, predvsem iz mariborske nadškofije, v kateri Ptujska Gora predstavlja osrednje Marijino nadškofijsko romarsko središče, dobili več ogorčenih protestov. Kristjani takšno ravnanje doživljamo kot žalitev verskih čustev in svetinje Marijine podobe, ki Slovencem predstavlja duhovno okrepitev ter kraj molitve in milosti.

Od odgovornih pričakujemo pojasnilo in opravičilo. Ne moremo sprejeti dejstva, da osrednji slovenski dnevnik pod podobo kulture in umetnosti objavlja ter promovira tovrstna besedila in fotografije. S tem namreč žali čustva katoličanov in smeši čaščenje Device Marije.

dr. Andrej Saje, TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh