Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nestrpnost do kristjanov prisotna tudi v zglednih demokracijah

Objava: 06. 03. 2009 / 08:47
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nestrpnost do kristjanov prisotna tudi v zglednih demokracijah

Okrogla miza z naslovom ‘Nestrpnost do in diskriminacija kristjanov’, ki jo je minulo sredo v dunajskem Hofburgu priredila OVSE, je po podatkih sodelujoče mreže za človekove pravice ‘Christianophobia’ (www.christianophobia.eu)prinesla presenetljive podatke o naraščajoči nestrpnosti do kristjanov v deželah z dolgoletno demokratično tradicijo. Močno se razlikuje le način diskriminacije ‘vzhodno in zahodno od Dunaja’, so poudarili predstavniki ‘Christianophobie’.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi se je na tokratni okrogli mizi prvič soočila s to tematiko, pri razpravi pa je sodelovalo preko 60 zastopnikov različnih držav, nevladnih organizacij, univerz in civilnodružbenih pobud.

Po besedah predstavnika OVSE, Maria Maura, ki je obenem eden izmed podpredsednikov Evropskega parlamenta, bi morali mediji namesto predsodkov ‘širiti sporočilo razumevanja in spoštovanja kristjanov’. Kristjanom ne bi smeli zapirati vrat v politične urade, prav tako pa jim ne bi smela biti odvzeta pravica do ugovora vesti pri etično spornih vprašanjih.

Kot so povedali predstavniki ‘Christianophobie’, v osrednji Aziji, torej ‘vzhodno od Dunaja’, marsikje ne priznavajo krščanskih verskih skupnosti, zaradi česar kristjani tam nimajo pravice do verskih shodov. ‘Zahodno od Dunaja’ pa so kristjani po eni strani deležni kratenja svojh pravic, po drugi strani pa mediji podpihujejo predsodke proti njim.

Kristjanom so denimo kratene pravice na področju vzgoje in izobraževanja, saj starši nimajo vpliva na učne načrte, četudi so le-ti v neskladju z njihovim verskim prepričanjem. Pogosto imajo težave tudi kristjani, ki želijo biti dejavni v političnem življenju. Mediji pa brez predsodkov napadajo krščanske simbole.

Vodja urada za človekove pravice pri OVSE, Janez Lenarčič, je ob koncu okrogle mize obljubil, da se bo organizacija zavzela za zaščito kristjanov. Namen prireditve je bil razviti konkretne predloge za delo organizacije na tem področju in se ciljno zoperstaviti nestrpnosti do kristjanov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh