Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Newyorški učenec izključen iz šole zaradi rožnega venca

Objava: 07. 06. 2010 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Newyorški učenec izključen iz šole zaradi rožnega venca

Sodnik je odločil, da se lahko vrne v razred

Ameriški zvezni sodnik je razsodil, da se trinajstletni newyorški učenec, ki je bil izključen iz šole, ker je okoli vratu nosil rožni venec, sme takoj vrniti v razred. Ob vrnitvi lahko še naprej nosi svoj rožni venec.

Šolski uradniki so pred tem sprejeli odločitev, da javno razkazovanje rožnega venca, ki vsebuje molilne kroglice, krši interna šolska pravila o primernosti oblačenja. Rožni venec so označili kot simbol pripadnosti nasilni tolpi. Zaradi omenjenega predpisa so učenca Raymonda Hosierja izključili iz šole.

Dečkovi odvetniki so v zagovoru povedali, da je Raymond rožni venec nosil kot izraz svoje vere v Boga in v spomin pokojnega strica in brata, ki sta oba izgubila življenje z omenjenim rožnim vencem v rokah. Po podatkih odvetnikov je učenec rožni venec okoli vratu nosil neprekinjeno od septembra leta 2009, ne da bi v šolskem okolju to kogar koli motilo.

Odvetniki so še zagotovili, da Raymond Hosier ne pripada nobeni kriminalni tolpi in da rožnega venca ne nosi zato, da bi z njim 'oglaševal' pripadnost tolpi in s tem povezano nasilje.

Mati izključenega učenca se je s pomočjo odvetnikov uprla šolskim predpisom o primernosti oblačenja in je vložila tožbo proti šolskim uradnikom, vključno z ravnateljem. Odvetniki so zahtevali takojšnjo vrnitev učenca v šolo, s pogojem, da mu ni potrebno upoštevati predpisov glede nošenja rožnega venca. Sodnik je prošnji ugodil in Raymond se je lahko vrnil v šolske klopi, skupaj s svojim rožnim vencem.

Njegovi odvetniki so sodnikovo odločitev označili kot pomemben korak v sodnem procesu, ki naj bi pripeljal do kaznovanja šolskih uradnikov zaradi Raymondove izključitve. Ta je bila ne le napačna, ampak je celo kršila njegovo ustavno pravico do svobode govora in izkazovanja verske pripadnosti.

Na fotografiji: trinajstletni Raymond Hosier

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh