Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelov nagrajenec za mir kitajski disident Liu Xiaobo

Objava: 27. 10. 2010 / 06:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nobelov nagrajenec za mir kitajski disident Liu Xiaobo

Prestižno nagrado letos prejme kitajski borec za človekove pravice in versko svobodo.

Letošnjo Nobelovo nagrado za mir je prejel kitajski disident, borec za človekove pravice in zagovornik demokracije, poročajo na spletnem portalu http://www.24kul.si.

Štiriinpetdesetletni Liu Xiaobo je idejni oče manifesta za demokracijo in človekove pravice z imenom ‘Listina 08’. V njem je zahteval temeljne svoboščine, kot so svoboda veroizpovedi, svoboda do zbiranja in zaščite zasebne lastnine, ter zagotovitev pravic, ki jih navaja Deklaracija Združenih narodov o splošnih človekovih pravicah.

Lia so oblasti 6. decembra 2008, dva dni pred uradno objavo ‘Listine 08’, aretirale in ga obtožile ‘hujskanja k spodkopavanju državne oblasti’. Po razglasitvi za krivega ga je kitajsko sodišče na božični dan leta 2009 obsodilo na enajst let zapora.

Odbor za Nobelovo nagrado je še posebej podčrtal Xiaobojev pacifizem v boju proti zlorabam človekovih pravic v komunistični Kitajski in njegov klic k demokratični reformi.

Lia Xiaoboja je za nagrado skupaj z borcema proti brutalni kitajski politiki prisilnih splavov in sterilizacij Chenom Guangchengom in Gaom Zhishengzom nominirala skupina osmih članov ameriškega Kongresa. Izbran je bil le Xiaobo.

Pričakovano nezadovoljstvo nad izborom nobelovega nagrajenca je prišlo s strani kitajske vlade. ‘Nobelova nagrada za mir naj bi nagradila posameznike, ki prispevajo k mednarodni harmoniji in prijateljstvu, miru ter razoroževanju. Liu Xiaobo je zločinec, obsojen s strani kitajskih sodišč zaradi kršitev kitajskih zakonov. Liujeva nagraditev za mir je v popolnem nasprotju z načeli nagrade in je oskrunitev nagrade za mir,’ je zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo na svoji spletni strani. Prav tako je na Kitajskem vsakršno poročanje o letošnjem nobelovcu cenzurirano.

Izbor letošnjega nagrajenca pa je že podprl lanski nagrajenec za mir, ameriški predsednik Barack Obama.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh