Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nobeni družini ne sme biti odvzeta radost ljubezni«

Objava: 19. 05. 2016 / 08:47
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Nobeni družini ne sme biti odvzeta radost ljubezni«

Nadškof Paglia: dokument Radost ljubezni mora postati »živo pismo«.

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni je »besedilo, ki zahteva poglobitev in nov zagon«, meni nadškof Vincenzo Paglia, predsednik Papeškega sveta za družino, ki se je minuli ponedeljek srečal s papežem Frančiškom. Kot je po avdienci povedal za Radio Vatikan, je bil zadnji papežev dokument in njegovo širjenje med družinami ter cerkvenimi skupnostmi med osrednjimi temami njunega pogovora.



Pri tem ne gre le za poživitev družinske pastorale, ampak bolj za to, da bi »celotna pastorala pridobila poteze domačnosti«. Najprej bi svoj slog morale spremeniti župnijske skupnosti, da bi zares postale »družina, ki sprejema«, ki tudi druge družine spodbuja, da bi bile blizu tistim, ki imajo še večje težave. Po besedah predsednika Papeškega sveta za družino si ta dikasterij posebej prizadeva prav na tem področju.


Nadškof Paglia tudi meni, da je za papeža glede na prošnje, ki prihajajo z različnih koncev sveta, tolažba videti, kako njegovo besedilo dejansko odgovarja na globoko potrebo tako Cerkve kot družbe. Med avdienco se ga je najbolj dotaknila spodbuda po neodložljivem širjenju ljubezni, ki bi bila trdna, konstruktivna, usmiljena, sprejemajoča in ki ne bi nikogar izključevala. To izraža kakor nekakšno papeževo »strast do univerzalnosti«, da nobeni družini ne bi bila odvzeta radost ljubezni.

Sveti oče je na prvih straneh apostolske spodbude Radost ljubezni zapisal, da naj bi to besedilo brali v miru: »Lahko bi rekli, da mora ta dokument postati živo pismo preko samega življenja družin: one morajo postati resnični dokument in resnično besedilo. Družine so tiste, ki morajo pričevati o radosti ljubezni.« Čeprav poznamo težave družin, je treba znova začeti prav pri njih, saj predstavljajo veliko večino Božjega ljudstva. Papež Frančišek se zato pogosto sklicuje neposredno na družine, še spominja nadškof Paglia, da bi namreč same postale tisti kraji, kjer se pričuje o Božji ljubezni do vseh, zlasti do najbolj slabotnih in ranjenih.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh