Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Reflektor: Umetna inteligenca skozi oči doktorskega študenta

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 03. 04. 2024 / 12:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2024 / 20:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Reflektor: Umetna inteligenca skozi oči doktorskega študenta
Marko Zeman, doktorski študent računalništva in informatike v oddaji Reflektor. FOTO: Siniša Kanižaj

Reflektor: Umetna inteligenca skozi oči doktorskega študenta

Nova oddaja Reflektor razkriva svet umetne inteligence (UI) in njen vpliv na naš vsakdan. Vse od nenavadnih situacij, kot je »papež v beli puhovki«, do izzivov, kot so deep fake tehnologije, v nas vzbuja vprašanja, kako lahko prepoznamo resničnost v dobi, kjer se meje med resničnostjo in iluzijo zdijo vse bolj zabrisane.

V našem studiu se nam je pridružil Marko Zeman, doktorski študent računalništva in informatike, ki se že šest let ukvarja s področjem umetne inteligence. Pred tremi leti je sodeloval tudi z ekipo priznane profesorice Marinke Žitnik z univerze Harvard.

Marko Zeman. FOTO: Siniša Kanižaj 

Za začetek nas Marko popelje v svet umetne inteligence z enostavno razlago za laike. »Umetna inteligenca poskuša posnemati našo naravno inteligenco, torej človeško inteligenco ali človeški um,« pojasnjuje. »To ne deluje na enak način kot človeški možgani, temveč je skupek matematičnih funkcij, ki so danes kompleksne.«

Nam umetna inteligenca jemlje ustvarjalnost? Ali bo kdaj imela vgrajena čustva in ali bodo roboti namesto učiteljev poučevali? Na ta in podobna vprašanja odgovarja Marko Zeman v novi oddaji Reflektor.

Oddaja bo na ogled nocoj ob 20. uri na Youtube kanalu Družina media. Oddajo lahko poslušate tudi kot podkast Oddaja Reflektor. Lepo vabljeni!

Nalaganje
Nazaj na vrh