Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nocojšnji križev pot s papežem pripravili otroci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 04. 2021 / 10:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2021 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nocojšnji križev pot s papežem pripravili otroci

Nocojšnji križev pot s papežem pripravili otroci

»Jezus, ti veš, da moramo tudi otroci nositi križe, ki niso ne lažji ne težji od križev odraslih.«

Otroci in učitelji skupaj pripravljajo premišljevanja za križev pot FOTO: Vatican Media

»Jezus, ti veš, da moramo tudi otroci nositi križe, ki niso ne lažji ne težji od križev odraslih«: s temi besedami se bo začela nocojšnja tradicionlana molitev križevega pota s papežem Frančiškom na veliki petek v Rimu. Papež je za 14 postaj križevega pota tokrat izbral premišljevanja in risbe otrok in mladostnikov, besedila pa so prispevali skavti iz italijanske pokrajine Umbrije ter prvoobhajanci in birmanci iz rimske župnije Svetih ugandskih mučencev. Kot so sporočili iz Vatikana, so risbe, ki jih bodo prikazovali med neposrednim prenosom molitve s svetim očetom, ustvarili dečki in deklice, za katere skrbijo v dveh družinskih domovih v italijanski prestolnici.

Papež Frančišek bo tudi letos, enako kot lansko leto, križev pot na veliki petek molil na Trgu sv. Petra in ne v Koloseju ob navzočnosti tisočev vernikov z vsega sveta. Že leta 2018 so besedila za posamezne postaje križevega pota pripravili rimski dijaki in študentje. Vatikan za pripravo premišljevanj o Jezusovem trpljenju vsako leto zadolži določeno osebo ali skupino ljudi.

Premišljevanja pripravili skavti in socialno zapostavljeni otroci

Po navedbah spletnega portala Vatican News skupino skavtov iz Foligna, ki je tokrat sodelovala pri pripravi besedil, sestavlja 21 voditeljev ter 145 dečkov in deklic v starosti med osem in devetnajst let. Ob podpori voditeljev so otroci in mladi premišljevali o vsebini štirinajstih postaj križevega pota in jih povezali s svojimi vsakdanjimi življenjskimi izkušnjami.

Župnija Svetih ugandskih mučencev v rimski četrti Ardeatino, ki jo vodi Luigi D'Errico, škofijski referent za pastoralo oseb s posebnimi potrebami, se posebej posveča tovrstni katehezi in pastorali, skrbi pa tudi za za dve družinski hiši: Zavetje za Hagaro je namenjeno ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja, Hiša Betlehem pa v sodelovanju z osmimi drugimi župnijami sprejema družine, ki nimajo stalne nastanitve.

Kot poroča Radio Vatikan, premišljevanja za križev pot pripravlja okoli 500 veroučencev, ki se v župniji v letošnjem letu pripravljajo na prejem prvega svetega obhajila in zakramenta svete birme. Zaradi omejitev v času epidemije se srečujejo predvsem na daljavo.

Italijani in tujci, katoličani in nekatoličani

Letošnje postaje križevega pota bodo spremljale tudi risbe, ki so jih pripravili otroci in mladi iz dveh družinskih hiš v Rimu: prvo, v kateri živi osem otrok med 3. in 8. letom, vodijo sestre Hčere Marije Božje ljubezni, drugo, po imenu »Tetto Casal Fattoria«, pa od leta 1984 vodi eno izmed italijanskih prostovoljnih društev. V petih domovih in osmih stanovanjih skrbijo za okoli sto socialno zapostavljenih otrok in mladostnikov.

Kot je za Vatican News pojasnil eden od skrbnikov domov »Tetto Casal Fattoria«, Fabio Macioce, so otroci pred ustvarjanjem risb najprej prisluhnili pripovedi o Jezusovem trpljenju: »To je zgodba trpljenja, osamljenosti in krivic. Seveda pa v njej nastopajo tudi prijateljstvo, ljubezen in upanje.« Vse to so otroci, med njimi Italijani in tujci, katoličani in nekatoličani, dobro razumeli in so z barvicami na papri prenesli tisto, kar se jih je najbolj dotaknilo. »V teh risbah lahko prepoznamo tudi njihove življenjske zgodbe,« pripoveduje Macioce: »gre za zgodbe, ki pričujejo o tem, kako naporno pot so prehodili ti otroci, kakšno breme so ob tem nosili in koliko trpljenja doživeli v svojem mladem življenju.«

Neposreden prenos nocojšnjega križevega pota s papežem Frančiškom bo med drugim na voljo na spletnem portalu www.vaticannews.va ob 21. uri.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh