Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Nogomet je odlično sredstvo za nagovarjanje mladih’

Objava: 18. 06. 2010 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Nogomet je odlično sredstvo za nagovarjanje mladih’

Nogomet južnoafriškim otrokom z ulice pripomore k boljšemu življenju

Kljub trenutni nogometni vročici, ki vlada v Južnoafriški republiki, ne smemo pozabiti na številne socialne probleme, ki težijo to deželo. Na stotine otrok v velemestih živi na ulici in pogosto se zatekajo h kaznivim dejanjem, da bi pridobili najnujnejša sredstva za preživetje, pojasnjujejo pri dobrodelni organizaciji ‘Don Bosko – Mladim en svet’. Številni mladi v Južni Afriki postanejo žrtve nasilja, veliko težavo pa predstavlja tudi aids. Omenjena dobrodelna organizacija podpira otroke z ulice v južni Afriki in jim omogoča izobraževalne projekte, da bi odraščajoči dobili možnost za lepšo in boljšo prihodnost.

Pri nagovarjanju mladih prostovoljci pogosto sežejo po športu. Po njihovih besedah je nogomet odlično sredstvo za nagovarjanje mladih, saj se številni otroci njihovih projektov sprva udeležujejo le med igranjem nogometa. To socialnim delavcem nudi priložnost, da z mladimi stopijo v stik in jih v nadaljevanju ponudijo pomoč.

Nogometna šola ‘Michael Rua’v Walkervillu, petintrideset kilometrov južno od Johannesburga, ki je bila ustanovljena pred petimi leti, se nahaja v gosto naseljeni provinci Gauteng. Zgolj v tej provinci je v letu 2006 več kot 200.000 otrok osirotelo zaradi aidsa. Število sirot iz leta v leto strmo narašča.

S šolo salezijanci otrokom iz kmečkih družin dajejo na razpolago športno infrastrukturo in jim omogočajo izobrazbo. Učenci uspešno igrajo v različnih nogometnih ligah. Obenem otroke izobražujejo tudi o aidsu, tako da športni program spremljajo še predavanja na temo ‘Ljubezen je pomembna’. V okviru teh predavanj mlade denimo poučijo, na kakšen način se lahko okužijo s smrtonosno boleznijo aids.

Projekt ‘Ulična mladina’ za otroke z ulic Kapstadta prav tako povezuje socialno delo z nogometom. Otrokom nudijo zatočišče in oskrbo, rokodelsko izobrazbo, kot prostočasno dejavnost pa ponujajo nogomet. Šport ima dve funkciji – otroci ob njem sproščajo agresijo in pridobivajo samozavest, obenem pa se učijo zavedanja skupnosti, poštene igre in discipline. Na ta način Don Boskovi salezijanci južnoafriškim otrokom korak za korakom odkrivajo alternative življenju na ulici.

Če se mladi odločijo za sodelovanje pri ‘Ulični mladini’, morajo najprej prestati štiritedensko ‘preizkušnjo’, preden se podajo na leto in pol trajajoče izobraževanje na področju varjenja, predelave usnja in lesa, ali pa zidarskih del. Poleg poklicnih spretnosti se nadebudni mladeniči in mladenke naučijo tudi ‘običajnih vsakdanjih stvari’, kot sta denimo ustrezna higiena in lepo vedenje. Ponujeni pa so jim tudi programi za osebnostni razvoj in odpravljanje agresije. Okoli osemdeset odstotkov udeležencev svoje izobraževanje tudi zaključi.

S temo športa in razvoja se pri organizaciji ‘Mladim en svet’ pospešeno ukvarjajo od svetovnega nogometnega prvenstva leta 2002. Poleg podpore nogometnim projektom na štirih celinah pri društvu prodajajo tudi nogometne žoge, narejene po merilih pravične trgovine.

Povezave: http://www.jugendeinewelt.at/

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh