Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov ekumenski poziv ugrabiteljem sirskih škofov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 05. 2013 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nov ekumenski poziv ugrabiteljem sirskih škofov

Vrhovni predstavniki dvanajstih krščanskih Cerkva v Sveti deželi si prizadevajo za osvoboditev dveh ugrabljenih metropolitov v Siriji.

Tri tedne po ugrabitvi dveh sirskih škofov so poglavarji vseh dvanajstih velikih Cerkva v Jeruzalemu izrazili zahtevo po izpustitvi obeh duhovnikov. Spirala nasilja in prelivanja krvi se mora končati, pišejo cerkveni voditelji v pozivu, ki so ga objavili v Jeruzalemu, je poročala nemška katoliška agencija KNA.


V imenu katoliške Cerkve sta poziv podpisala latinski patriarh Fouad Twal in frančiškanski kustos v Sveti deželi, p.Pierbattista Pizzaballa. Poleg grškega pravoslavnega patriarha Teofila III. in armensko-apostolskega patriarha Norhana Manougiana so se pozivu pridružili še sirski pravoslavni nadškof Sverios Malki Murad in luteranski škof Munib Younan, predsednik Svetovnega luteranskega združenja.

Ugrabitev sirskega pravoslavnega metropolita Mara Gregoriosa Yohanne Ibrahima in grškega pravoslavnega nadškofa Boulosa Yazigija je 'dodatno znamenje tragičnega položaja v Siriji in izjemno nevaren ter nov pojav', je zapisano v pozivu. Oba škofa sta bila ugrabljena, 'ko sta nudila človekoljubno pomoč nekaterim izgnanim družinam na njunem področju', pojasnjujejo cerkveni voditelji.

Posebno zaskrbljenost predstavniki Cerkva izražajo nad nasiljem in mučenjem kristjanov v Siriji ter obžalujejo 'na ducate, včasih celo na stotine mrtvih', ki jih sirski spor zahteva vsak dan, ter vse večje število beguncev.

Metropolita Ibrahima in nadškofa Boulosa Yazigija so 22. aprila blizu Aleppa ugrabili oboroženi uporniki. V napadu je življenje izgubil voznik obeh cerkvenih dostojanstvenikov. Vodja sirskega opozicijskega združenja, George Sabra, je za libanonske medije povedal, da sta ugrabljena talca še živa in pri močeh. Oba duhovnika je ugrabila manjša skupina upornikov iz okraja Bshaqtin 20 km severozahodno od mesta Aleppo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh