Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova imenovanja v Vatikanu

Objava: 04. 10. 2007 / 10:08
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova imenovanja v Vatikanu

Papež Benedikt XVI. je 1. oktobra za svojega novega ceremonierja imenoval genovskega duhovnika in tajnika zadnjih treh nadškofov in kardinalov v tem italijanskem pristaniškem mestu, 42-letnega mons. Guida Marinija, dosedanjega ceremonierja nadškofa Piera Marinija, ki je pripravljal papeške bogoslužne slovesnosti od leta 1987 pod prejšnjim papežem Janezom Pavlom II., nadaljeval pa pod sedanjim, pa je istega dne imenoval za predsednika Odbora za svetovne evharistične kongrese. Na tem mestu je nasledil slovaškega kardinala v rimski kuriji. Nadškof Marini se je tako znašel med kandidati za kardinale na prihodnjem konzistoriju.

V Vatikanu pa se zgodila še ena pomembna sprememba: na mestu glavnega urednika dnevnika L'Osservatore Romano je 76-letnega Maria Agnesa zamenjal 55-letni cerkveni zgodovinar in publicist Giovanni Maria Vian, namestnik glavnega urednika pa je postal 63-letni Carlo Di Cicco.

Vian je bil doslej profesor na rimski državni univerzi La Sapienza in komentator pri italijanskem katoliškem dnevniku Avvenire. Strokovno se je poglabljal v zgodovino zgodnjega krščanstva pa tudi sodobnega papeštva. Med drugim je pripravil za natis kritično izdajo komentarja k Psalmom sv. Atanazija. Od leta 1976 je znanstveni svetnik Inštituta italijanske enciklopedije, od leta 1999 pa član papeške komisije zgodovinarjev.

Dosedanji glavni urednik L'Osservatore Romana Agnes je to nalogo opravljal od septembra 1984, od leta 1973 do 1980 je bil tudi predsednik italijanske Katoliške akcije. Pri L'Osservatore Romanu je tudi komentiral politična dogajanja v Italiji in po svetu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh