Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova imenovanja v Vatikanu

Objava: 02. 07. 2012 / 10:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova imenovanja v Vatikanu

Novi ‘drugi mož’ v Papeškem svetu za medverski dialog, imenovano tudi predsedništvo za svetovno škofovsko sinodo.

Papež Benedikt XVI. je Miguela Angela Ayusa Guixota, šestdesetletnega španskega redovnika in rektorja Papeškega inštituta za arabske in islamske študije, imenoval za tajnika v Papeškem svetu za medverski dialog. Kot so sporočili iz Vatikana, bo p. Ayuso na tem položaju nasledil nadškofa Piera Luigija Celato, ki je januarja podal svoj odstop zaradi izpolnjene starosti petinsedemdesetih let. Za razliko od svojega predhodnika p. Ayuso ne bo prejel škofovskega posvečenja, saj škofovski naziv ni samodejno povezan s položajem tajnika v Papeškem svetu.

Novi ‘drugi mož’ sveta za dialog, ki bo v pomoč kardinalu Jean-Louisu Tauranu, prihaja iz Seville. Ayuso je leta 1980 vstopil v redovno skupnost Combonijevih misijonarjev. Po duhovniškem posvečenju leta 1982 je odšel v misijone v Egipt in kasneje v Sudan. Leta 1989 je postal profesor za islamske študije v Kartumu, nato pa še v Kairu. Leta 2002 je prišel v Rim, kjer je postal rektor že omenjenega papeškega inštituta.

Papež Benedikt XVI. pa je minulo soboto tri kardinale imenoval za predsednike svetovne škofovske sinode, ki bo letošnjega oktobra na temo nove evangelizacije zasedala v Rimu. To so Kitajec John Tong Hon iz Hongkonga, Mehičan Francisco Robles Ortega iz Guadalajare in Laurent Monsengwo Pasinya iz Kinšase v Kongu. Zanimiv je podatek, da v predsedništvu ni nobenega Evropejca in tudi nobenega predstavnika Rimske kurije.

Svetovna škofovska sinoda bo zasedala med 7. in 28. oktobrom letos, njeno geslo pa je ‘Nova evangelizacija za širjenje krščanske vere’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh