Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova št. 2 v Vatikanu spet ženska

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 10. 2023 / 10:50
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2023 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova št. 2 v Vatikanu spet ženska
Italijanska redovnica s. Simona Brambilla. FOTO: Vatican Media

Nova št. 2 v Vatikanu spet ženska

Papež Frančišek je za visok položaj v rimski kuriji znova izbral žensko: minuli konec tedna je s. Simono Brambilla, 58-letno italijansko redovnico, imenoval za tajnico vatikanskega Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

S. Simona Brambilla tako za prefektom dikasterija, kardinalom Joaom Brazom de Avizom, zaseda drugi najvišji položaj v tem delovnem telesu, ki skrbi za vprašanja redovnih skupnosti. Italijanska redovnica je druga ženska na tako visokem položaju v rimski kuriji: tudi vatikanski Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju ima tajnico, s. Alessandro Smerilli, ki je na tem položaju od avgusta 2021.

Podtajnica glavnega tajništva sinode, Nathalie Becquart, je prva ženska, ki je dobila glasovalno pravico na škofovski sinodi.

V nasprotju s položajem tajnice več žensk v Vatikanu že zaseda položaj podtajnice v različnih dikasterijih. Med njimi sta recimo pravnica Linda Ghisoni v Dikasteriju za laike, družino in življenje ter profesorica ekonomije Antonella Sciarrone Alibrandi v Dikasteriju za kulturo. Francoska redovnica Nathalie Becquart je podtajnica glavnega tajništva sinode, ki trenutno zaseda v Vatikanu. Becquartova je prva ženska, ki je dobila glasovalno pravico na škofovski sinodi.

Kdo je s. Simona Brambilla

S. Simona Brambilla, nekdanja vrhovna predstojnica misijonark Marije Tolažnice, se je rodila 27. marca 1965 v Monzi na severu Italije. Leta 1986 je diplomirala in postala medicinska sestra, dve leti zatem pa vstopila v redovno skupnost misijonark Marije Tolažnice, kjer je leta 1991 izpovedala prve zaobljube. Leta 1998 je na Inštitutu za psihologijo na Papeški univerzi Gregoriana končala magisterij iz psihologije. Po večnih zaobljubah je leta 1999 odšla v Mozambik, kjer se je posvečala mladinski pastorali v študijskem centru Macua Xirima v kraju Maua.

S. Simona je članica Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja od leta 2019.

V letih med 2002 in 2006 je predavala na Inštitutu za psihologijo na Papeški univerzi Gregoriana, od leta 2005 do 2011 pa je bila glavna svetovalka v skupnosti misijonark Marije Tolažnice. Leta 2008 je na Papeški univerzi Gregoriana doktorirala iz psihologije. Leta 2011 in 2017 je bila izvoljena za glavno predstojnico misijonark Marije Tolažnice, mandat ji je potekel maja letos. Od leta 2019 naprej je članica Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh