Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova vloga nekdanjega nuncija

Objava: 24. 01. 2011 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova vloga nekdanjega nuncija

Nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castelló je bil imenovan za namestnika kamerlenga svete rimske Cerkve.

Papež Benedikt XVI. je nekdanjega apostolskega nuncija v Sloveniji Santosa Abrila y Castellója imenoval za namestnika kamerlenga svete rimske Cerkve, in sicer za obdobje treh let, poročajo pri vatikanskem radiu. Pri tem bo nasledil šestinsedemdesetletnega italijanskega kardinala Paola Sardija, ki je bil postavljen na čelo malteškega viteškega reda in je prejel kardinalski škrlat. Sedanji kamerleng je od leta 2007 dalje kardinal Tarcisio Bertone, ki sicer opravlja službo vatikanskega državnega tajnika.


Msgr. Santos Abril y Castelló je službo apostolskega nuncija v Sloveniji zaključil v začetku letošnjega leta, opravljal pa jo je od leta 2003. Rodil se je 21. septembra 1935 v Alfambri v Španiji. V duhovnika je bil posvečen 19. marca 1960. Končal je študij družbenih ved in cerkvenega prava. Po študiju na papeški cerkveni akademiji je leta 1967 vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Služboval je na nunciaturah v Pakistanu, Turčiji in v Državnem tajništvu v Vatikanu. Šestnajstega junija 1985 je bil posvečen v nadškofa, 19. aprila 1985 je bil imenovan za apostolskega nuncija v Boliviji, 2. oktobra 1989 pa za pronuncija v Kamerunu, Gabonu in Ekvatorialni Gvineji. 24. februarja 1996 je postal apostolski nuncij v Jugoslaviji, kjer je ostal štiri leta. 4. marca 2000 je bil imenovan za apostolskega nuncija v Argentini.

Med svojim službovanjem v Beogradu, v času NATO-vih bombnih napadov na tedanjo jugoslovansko prestolnico, si je nuncij Abril y Castello intenzivno prizadeval za prenehanje spopadov, prav tako pa si je prizadeval za približevanje katoliške in srbske pravoslavne Cerkve. S tedanjim beograjskim patriarhom Pavlom je gojil odlične prijateljske odnose.

Kardinalu kamerlengu so v času izpraznitve Apostolskega sedeža zaupane posebne naloge. Takoj, ko je sporočena novica o papeževi smrti, kamerleng v navzočnosti papeškega liturgičnega ceremonierja ter prelatov duhovnikov, tajnika in kanclerja camere apostolicae uradno ugotovi papeževo smrt, o čemer se izda izvirni dokument. Njegova naloga je tudi zapečatenje papeževega stanovanja. Kardinal kamerleng novico o smrti papeža sporoči kardinalu generalnemu vikarju mesta Rim, ki o tem obvesti rimsko javnost. Prav tako poskrbi za vse, kar zadeva papežev pogreb, razen če je papež v času svojega življenja določil drugače. Poskrbi za zaščito pravic apostolskega sedeža in njegovo upravljanje. Njegova naloga je, da v času izpraznjenega sedeža upravlja dobrine in premoženje Svetega sedeža s pomočjo Posebnega zbora kardinalov, če gre za manjše stvari, v primeru pomembnejših odločitev pa s pomočjo Splošnega zbora kardinalov.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh