Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi izbruhi nasilja med muslimani in kristjani v Indoneziji

Objava: 21. 07. 2010 / 14:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi izbruhi nasilja med muslimani in kristjani v Indoneziji

Povod za nasilje naj bi bil po navedbi krajevnih virov tajni spor med kristjani in muslimani, ki ga mirovna pogodba iz leta 2002 ni uspela razrešiti.

Med kristjani in muslimani v Indoneziji ponovno prihaja do izbruhov nasilja, ki jih ne uspejo zaustaviti ne mirovne pogodbe ne novi varnostni ukrepi. V zadnjih spopadih, do katerih je prišlo v začetku julija v mestu Ambon, so umrli trije ljudje, pet pa jih je bilo ranjenih, poročajo pri vatikanskem radiu. Nasilneži so pred prihodom policije, ki je spopade naposled zaustavila, zažgali sedem stanovanjskih hiš. Povod za nasilje naj bi bil po navedbah krajevnih virov tajni spor med kristjani in muslimani, ki ga mirovna pogodba iz leta 2002 ni uspela razrešiti. Oblasti so po zadnjem spopadu poostrile nadzor na območju Ambona, prestolnice otočja Moluše, da bi preprečila nove izbruhe nasilja. Kljub temu pa je po mnenju varnostnih organov zelo verjetno, da se bodo spopadi nadaljevali.

Med letomaa 1999 in 2001 je na otočju Moluše potekala krvava bitka med muslimani in kristjani, med katero je umrlo na tisoče oseb, uničenih pa je bilo tudi na stotine cerkva in mošej. Pol milijona ljudi je ostalo brez strehe nad glavo. Leta 2002 sta skupini podpisali premirje, h čemur ju je spodbudil mirovni načrt indonezijske vlade.

Indonezija, ki jo sestavlja skoraj 18.000 otokov, je država z največjim številom muslimanov, saj tam živi dobrih dvaindvajset odstotkov vseh muslimanov na svetu. Indonezija šteje dvestodvaindvajset milijonov prebivalcev, od katerih je devetdeset odstotkov muslimanov.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh