Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi koptski patriarh bo maja obiskal Vatikan

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 04. 2013 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi koptski patriarh bo maja obiskal Vatikan

Prvo potovanje v tujino bo Tavadrosa II. popeljalo v Vatikan, kjer se bo srečal s papežem Frančiškom; minuli konec tedna je koptski patriarh v Kairu sprejel glavnega tajnika Ekumenskega sveta Cerkva.

Koptski pravoslavni papež patriarh Tavadros II. se bo 10. maja letos v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom. To bo prvo inozemsko potovanje novega koptskega patriarha po njegovi umestitvi, je v začetku tedna poročala ustanova 'Pro Oriente'. V središču pogovorov med Tavadrosom II. in papežem Frančiškom bo predvsem položaj kristjanov na Bližnjem Vzhodu, posebej v Egiptu, pa tudi ekumenski dialog med katoliško Cerkvijo in vzhodnimi pravoslavnimi Cerkvami.

Obe cerkveni družini sta dolgo časa veljali za povsem ločeni, vse od Kalcedonskega koncila leta 451, od leta 1971 pa naj bi bilo osrednje vprašanje teološkega spora rešeno. Takrat so na Dunaju na neuradni teološki konferenci ustanove 'Pro Oriente' na pobudo tedanjega koptskega škofa in kasnejšega papeža patriarha Šenude III. oblikovali t.i. 'Dunajsko kristološko formulo', ki je omogočila medsebojno priznavanje krščanstva tako s strani katoličanov kot tudi vzhodnih pravoslavnih vernikov.

Minuli konec tedna pa je Tavadros II. v Kairu sprejel glavnega tajnika Ekumenskega sveta Cerkva, Olava Fykseja Tveita. Fykse Tveit je po navedbah ustanove 'Pro Oriente' pozval egiptovsko vlado, naj zagotovi varnost vsem egiptovskim državljanom, še posebej kristjanom. Koptskemu patriarhu je zagotovil svoje zaupanje, da bo ta poskrbel za uspešen dialog med kristjani in muslimani v Egiptu.

V zadnjih egiptovskih nemirih je bilo ubitih pet mladih koptov, napadalci pa niso prizanesli niti žalujočim na pogrebni slovesnosti za pokojne. Pri tem so ubili dva človeka, devetdeset pa jih je bilo ranjenih ali poškodovanih. Dogodki v začetku aprila so občutno poslabšali odnose med koptsko skupnostjo in predsednikom Mohamedom Mursijem.

V koptski skupnosti se zaradi nenehnih napadov širi občutek pomanjkanja varnosti in zaščite; kopti so vse pogosteje tarče morilskih napadov, ugrabljena mlada dekleta pa silijo v zakon z muslimani. Islamski skrajneži ugrabljajo tudi otroke premožnejših koptov, ki jih nato izsiljujejo z visoko odkupnino, ter napadajo cerkvene stavbe.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh