Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novinarska konferenca med letom iz Rima v Edinburgh

Objava: 17. 09. 2010 / 07:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novinarska konferenca med letom iz Rima v Edinburgh

Papež Benedikt XVI. je med letom iz Rima v Edinburgh odgovarjal na novinarska vprašanja o sprejemu, ki ga pričakuje v Združenem kraljestvu, sekularizaciji in vernosti v tej državi, o spolnih zlorabah s strani duhovnikov, liku kardinala Newmana in o naravi državnega obiska tega potovanja.

Papež Benedikt XVI. je med letom iz Rima v Edinburgh odgovarjal na novinarska vprašanja o sprejemu, ki ga pričakuje v Združenem kraljestvu, sekularizaciji in vernosti v tej državi, o spolnih zlorabah s strani duhovnikov, liku kardinala Newmana in naravi državnega obiska tega potovanja. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je pogovor vodil predstojnik tiskovnega urada Svetega sedeža pater Federico Lombardi, ki je papežev obisk Združenega kraljestva označil za zelo pričakovan in zelo zahteven.

Sveti oče je o nasprotovanjih njegovemu prihodu, ki so jih izrazili nekaterih britanski posamezniki in skupine, dejal, da tja, kjer obstaja protikatolicizem, prihaja z velikim pogumom in veseljem. Po njegovih besedah v vseh zahodnih državah obstajajo močni antiklerikalni in antikatoliški tokovi, toda v njih je vselej najti tudi močno navzočnost vere. Velika Britanija seveda ima svojo lastno zgodovino protikatolištva, toda obenem je to tudi država velike zgodovine strpnosti, je dejal sveti oče in izrazil prepričanje, da bo v Združenem kraljestvu deležen pozitivnega sprejema s strani katoličanov in drugih vernikov ter pozornosti tistih, ki ugotavljajo, kako v tem našem času hoditi naprej v medsebojnem spoštovanju in strpnosti.

Eno od novinarskih vprašanj se je nanašalo tudi na spolne zlorabe v katoliški Cerkvi, o čemer je sveti oče dejal, da so bile te zanj osebno ne le velika žalost, marveč tudi velik šok, ter priznal, da cerkvene oblasti v tem primeru žal niso bile dovolj hitre in odločne pri sprejemanju potrebnih ukrepov. Zato se sedaj po besedah svetega očeta nahajamo v trenutku pokore, ponižnosti in prenovljene iskrenosti. Prva skrb Cerkve je pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki, da bi te lahko premagale svojo travmo ter ponovno našle življenje in tudi zaupanje v Kristusovo sporočilo.

Ko je Benedikt XVI. odgovarjal na vprašanje o sekularizaciji in ateizmu v Združenem kraljestvu ter o tem, kaj lahko naredijo katoličani in anglikanci, da bo Cerkev postala privlačnejša, je poudaril, da je Cerkev v službi nekoga drugega in da ne služi sama sebi. Potrebna je zato, da bi bilo oznanilo Jezusa Kristusa, velike resnice ter velike moči ljubezni in sprave, ki vselej izvirajo iz navzočnosti Jezusa Kristusa, dostopno vsem. Če anglikanci in katoličani razumejo, da jim ni potrebno služiti samim sebi, marveč da so Kristusovo orodje, da izvršujejo Kristusove zapovedi, potem bodo hodili skupaj. Kristusove zapovedi jih namreč združujejo in tako si niso več konkurenti v težnji za čim večje število vernikov, temveč delujejo skupaj v prizadevanju za Kristusovo resnico, ki vstopa v ta svet, je dejal papež in dodal, da anglikanci in katoličani na ta način tudi gojijo pristni in plodoviti ekumenizem.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh