Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novomašnik, bod' pozdravljen!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 06. 2021 / 15:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2021 / 15:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novomašnik, bod' pozdravljen!

Novomašnik, bod' pozdravljen!

Nova številka katoliškega tednika Družina je dvojna in – novomašna.

Slovenski novomašniki 2021 - od leve: br. Jurij Slamnik, Simon Lampreht, Boštjan Dolinšek, Jakob Piletič, Tilen Kocjančič, br. Klemen Slapšak in Peter Čemažar. FOTO: Tatjana SplichalNova številka katoliškega tednika Družina je dvojna in – novomašna.

Sedem letošnjih novomašnikov – Peter Čemažar (25), Boštjan Dolinšek (25), Tilen Kocjančič (25), Simon Lampreht (29), Jakob Piletič (24), br. Jurij Slamnik (38) in br. Klemen Slapšak (37) – vas bo pozdravilo že s fotografije na naslovnici, več o njih, vključno z datumi mašniških posvečenj, pa boste lahko kot običajno prebrali v sredini prvega sklopa nove Družine in na dveh straneh, namenjenih predstavitvi vsakogar od njih in njihovih novomašnih gesel.

Starša novomašnika

V rubriki osebno predstavljamo Lojzeta in Marinko Čemažar, starša novomašnika Petra. Marinka vidi več znamenj, po katerih je prepoznavala sinovo poklicanost v duhovništvo: »Najprej je tu blagoslov papeža Janeza Pavla II. v Stožicah. Tedaj sem bila v zadnjem tednu nosečnosti. Ko sem iz njegovih rok prejela obhajilo, je bil blagoslova deležen tudi Peter. Na dan poroda je bilo v župniji celodnevno češčenje. Takoj po večerni maši sem morala v porodnišnico. Veselila sem se, da se bo otrok rodil naslednji dan na telovo, pa se je rodil že tik pred polnočjo.«


V dvojni številki Družine izveste vse o letošnjih novomašnikih. FOTO: Janez Porenta


Družina novomašnika

Naša družina pa je v Stranjah obiskala družino novomašnika Boštjana Dolinška. Starejša sestra Barbara Grm je bratu novomašniku zaželela: »Želim ti močno voljo, zaupanje v Boga, da ne bi bil nikoli sam in da boš tudi, če bo težko, vedel, da nisi sam. V molitvi in pogovoru z Bogom vedno znova ozavesti, da ne moreš iztiriti, če je Bog s teboj. Podpiram te v molitvi. Čeprav si od doma že več let, te bomo z mašniškim posvečenjem in slovesom od doma uradno predali Cerkvi. Želim ti, da bi bil povezan s soljudmi in bi jih znal vedno pravilno nagovoriti ter usmerjati k Bogu. Upam, da bova vedno ostala povezana, in če bom kadar koli kaj potrebovala na duhovnem področju, da mi boš znal svetovati.«

Duhovnikove radosti in težave

V novomašni številki Družine pa najdete tudi pričevanje msgr. dr. Jožeta Pluta, kako duhovnik moli in komu je njegova molitev namenjena, pa tudi pričevanja vernikov, ki jim je duhovnik za vedno zaznamoval življenje, saj je vanj prinesel Boga. V osrednji temi pa o tem, kakšna je realnost duhovniškega življenja, v katerega vstopajo novomašniki, ter kakšne so radosti in težave v življenju duhovnika. »V življenju se ti zgodi prav vse. Bolezen, krivica, obsodba … Takrat je treba biti tnalo, ki zdrži. Prenese udarce. In se ne razcepi. Jaz zgodaj zjutraj stopim do tabernaklja, vzamem Jezusa v roke, ga stisnem na prsi. In sva skupaj,« pove župnik v Izoli in Kortah Janez Kobal.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh