Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob smrti vrhunskega biblicista prof. dr. Frédérica Mannsa OFM

Za vas piše:
Renato Podbersič ml.
Objava: 14. 01. 2022 / 19:05
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2022 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob smrti vrhunskega biblicista prof. dr. Frédérica Mannsa OFM
P. Frédéric Manns (1942-2021). FOTO: zajem zaslona/Youtube

Ob smrti vrhunskega biblicista prof. dr. Frédérica Mannsa OFM

Malo pred novim letom je iz Jeruzalema prišla žalostna vest, da je umrl prof. p. Frédéric Manns, frančiškanski biblicist, priznani profesor in specialist za eksegezo Nove zaveze ter ugleden poznavalec judovskih korenin Nove zaveze.

Prof. Manns je preminil v zgodnjih urah v sredo, 22. decembra, v Jeruzalemu. Njegovo truplo so našli v njegovi sobi v samostanu (Flagellatio – Bičanje) ob Frančiškanskem bibličnem inštitutu (Institutum Biblicum Franciscanum), ki se nahaja na začetku križevega pota sredi muslimanske četrti v Jeruzalemu. Prof. Manns je dan prej na spletu še načrtoval virtualno romanje, ki bi ga moral voditi in posneti letos januarja.

Skoraj pet desetletij delovanja v Jeruzalemu

P. Frédéric bi letos praznoval petdeseto leto delovanja v Jeruzalemu. V teh desetletjih je poučeval, od leta 1984 kot redni profesor na že omenjenem Frančiškanskem bibličnem inštitutu, fakulteti za biblične študije in arheologijo Papeške univerze Antonianum v Rimu, kjer je bil med letoma 1996 do 2001 dekan in od leta 2012 zaslužni profesor. Kljub upokojitvi je nadaljeval z delom, pisanjem ter spremljanjem študentov in romarskih skupin po svetih krajih.

P. Frédéric bi letos praznoval petdeseto leto delovanja v Jeruzalemu.

Rojen v BiH

P. Frédéric je bil rojen 3. oktobra 1942 v Novi Topoli pri Bosanski Gradiški, danes BiH. Njegova družina, po poreklu iz Alzacije oziroma Lotaringije, se je namreč med drugo svetovno vojno znašla na ozemlju t. i. Nezavisne države Hrvatske, v krajih z nemško manjšino, ki je tam obstajala še iz staroavstrijskih časov. Po vojni so se Mannsovi vrnili v francoski Strasbourg. Mladi Frédéric je v Metzu vstopil v škofijsko semenišče, ob koncu gimnazije leta 1961 pa se je pridružil frančiškanom. Po noviciatu in začetnem študiju filozofije in klasične književnosti je dve leti služil vojaški rok v afriškem Togu.

Odšel za en semester, ostal skoraj pol stoletja

Leta 1964 je diplomiral iz klasične književnosti na univerzi v Lyonu. Zatem je vstopil v samostan Orsay blizu Pariza in študiral teologijo. Po duhovniškem posvečenju leta 1969 so mladega p. Frédérica poslali v Rim, da bi se specializiral za biblične študije na Bibličnem inštitutu. Leta 1972 je šel v Jeruzalem na izpopolnjevanje za en semester, toda na koncu je v svetem mestu ostal skoraj pol stoletja. Leta 1973 je v Jeruzalemu tudi doktoriral iz biblične teologije, leta 1988 pa je doktoriral iz bibličnih ved še na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu.

P. Frédéric Manns: »Moramo se vrniti k Božji besedi.« FOTO: zajem zaslona/Youtube

»Zaljubljen« v Sveto pismo

P. Frédéric je bil resnično zaljubljen v Sveto pismo, ki se ga nikoli ni naveličal brati, študirati in proučevati. K branju te najpomembnejše knjige človeštva je spremljal in vzpodbujal številne ljudi. Vedno znova je ponavljal: »Moramo se vrniti k Božji besedi« in Hieronimovo misel: »Nepoznavanje Svetega pisma pomeni nepoznavanje Kristusa«. Pri pisanju je uporabljal enostaven jezik, dostopen širšim množicam. Krščanstva ni videl kot ideje, ampak kot živo srečanje z osebo, ki jo moramo spoznati od blizu in hkrati videti, kje in kako je živela.

Zaradi branja, razumevanja in proučevanja svetopisemskih besedil se je naučil vseh potrebnih jezikov: hebrejščine, aramejščine, sirijščine, in starogrščine. Prebiral je komentarje cerkvenih očetov in se specializiral za razlago Nove zaveze v povezavi z judovstvom. To je utemeljeval z besedami: »Ker so tam naše korenine!« 

Izvrsten poznavalec Janezovega evangelija

Pokojni p. Frédéric Manns je vedno poudarjal judovske korenine Svetega pisma in to utemeljeval z besedami, »ker je Beseda zaživela v deželi in ljudeh. Ko živimo v Jeruzalemu, imamo srečo, da vidimo, da so ljudje v Izraelu živi, imajo svoje praznike in tradicije, ki se vračajo tudi v Novi zavezi. Ne pozabite: Jezus je Jud in Marija je Judinja, tako kot tudi apostoli.« Torej je vedno povezoval novozavezno vsebino z judovskim ozadjem svetih spisov. Ob tem je ustvaril tudi življenjepise Device Marije, apostola Pavla, sv. Jožefa. Poleg tega je veljal za izvrstnega poznavalca in razlagalca Janezovega evangelija.

Ko živimo v Jeruzalemu, imamo srečo, da vidimo, da so ljudje v Izraelu živi, imajo svoje praznike in tradicije, ki se vračajo tudi v Novi zavezi. Ne pozabite: Jezus je Jud in Marija je Judinja, tako kot tudi apostoli. (P. Frédéric Manns)

»Potovanje v Sveto deželo je razmislek za vse življenje«

Papež Frančišek je za p. Frédérica dejal, da »on ne govori o Svetem pismu, pač pa ti omogoča, da ga živiš. On namreč oživlja osebe in omogoča, da jih spoznaš«. Dolga leta je bil tudi iskan vodič po svetopisemskih krajih in plodovit avtor knjig ter velikodušen sodelavec frančiškanskih revij Kustodije Svete dežele in njenega založništva v Italiji. Številna svoja dela je posvetil proučevanju judovskega življenja sredi 1. stoletja po Kr. in delovanju prvih krščanskih skupnosti. Potrebo za vsakega kristjana po obisku svetih krajev na Bližnjem vzhodu je utemeljeval z besedami: »Potovanje v Sveto deželo je vedno priložnost za razmislek za vse življenje.«

Pokopan na gori Sion

Pogreb prof. dr. Frédérica Mannsa je bil v četrtek, 23. decembra 2021, mašo zadušnico so obhajali v jeruzalemskem samostanu svetega Odrešenika, takoj po maši pa so ga pokopali na frančiškanskem pokopališču na gori Sion.

Kupi v trgovini

Frančiškan v SS-u
Proza
19,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh