Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obama v mošeji: muslimani so »del ameriške družine«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 02. 2016 / 08:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obama v mošeji: muslimani so »del ameriške družine«

Ameriški predsednik je prvič obiskal islamsko svetišče.

Med svojim prvim obiskom v mošeji v Združenih državah Amerike je tamkajšnji predsednik Barack Obama muslimane označil kot »del ameriške družine«. V nagovoru članom »Islamskega združenja v Baltimoru« (Islamic Society of Baltimore) se je odločno zavzel za versko svobodo. Grožnje islamskimskupnostim, napadi na ženske z naglavnimi pokrivali ali na islamske otroke in poškodovanje mošej so povsem nesprejemljivi.



Muslimani so »del Amerike«, je dejal Obama. Ne gre za »muslimane ali Američane, ampak muslimane in Američane«. Krščansko večino je predsednik nagovoril z besedami: »Doumeti moramo, da je napad na eno veroizpoved napad na vse naše veroizpovedi.« O tem velja razmisliti, če družba resno jemlje pojem verske svobode.

Pluralnost ni nikakršna šibka točka, temveč ena največjih kreposti Združenih držav Amerike. »Ali skupaj rastemo, ali pa skupaj pademo«, je dejal Obama. Ne da bi izrecno omenjal republikanca Donalda Trumpa, ki se poteguje za predsedniško kandidaturo, in njegovih zahtev po prepovedi vstopa muslimanom v ZDA, je Obama pojasnil, da je potrebno zavrniti vsako politiko, ki poskuša »manipulirati s predsodki ali občutki in napada ljudi na podlagi njihove vere«.

Obama je požel bučen aplavz s pripombo, da so že nasprotniki enega od ustanoviteljev ZDA, Thomasa Jeffersona (1743-1826), poskušali diskreditirati kot muslimana. »Torej nisem prvi«, je Obama pripomnil na ugibanja, ali je zaradi svojega priimka v resnici pripadnik islama, »sem v dobri družbi«. Oba muslimanska kongresnika sta pohvalila predsednikov nagovor.

V osmih dneh je ameriški predsednik nagovoril jude, muslimane in kristjane v Združenih državah. Minuli teden je ob dnevu spomina na holokavst na izraelskem veleposlaništvu v Washingtonu izrazil svojo povezanost z judovskim ljudstvom, včeraj pa je bil na programu še »Narodni molitveni zajtrk«, ki ga tradicionalno prirejajo pripadniki krščanskih Cerkva.

V Združenih državah Amerike živi okoli 3,3 milijone muslimanov, kar predstavlja 1 % celotnega ameriškega prebivalstva. Okoli 30 % med njimi je afroameričanov.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh