Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk slovenskih škofov ad limina apostolorum

Objava: 13. 12. 2007 / 12:45
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obisk slovenskih škofov ad limina apostolorum

Slovenski škofje se bodo med 21. in 26. januarjem 2008 mudili v Večnem mestu na obisku ad limina apostolorum. Krajevni škofje so po Zakoniku cerkvenega prava (ZCP) vsakih pet let dolžni papežu podati poročilo o stanju škofije, ki jim je zaupana, v obliki in času, ki ga določi Apostolski sedež. Krajevni škofje v istem letu praviloma tudi osebno obiščejo mesto Rim in počastijo grobova apostolov Petra in Pavla ter se predstavijo rimskemu papežu (prim. ZCP, kann. 399–400). Obisk ad limina ima predvsem duhovni in ne administrativni značaj. Škofje ga po svoji službi opravijo v korist škofij in celotne Cerkve. S tem obiskom se med svetim očetom in škofi krepijo ljubezen, edinost ter vzajemnost v veri in poslanstvu. Duhovniki, redovniki, redovnice in verniki so povabljeni k povezanosti s škofi v molitvi in dobri misli.

Sedanjo disciplino obiska ad limina po naročilu papeža Pija X. (1903–1914) opredeljuje dekret Kongregacije za škofe iz leta 1909. Vsak škof se je dolžan osebno zglasiti pri papežu vsako 5. leto. Od leta 1911 velja posebni red obiskov, in sicer: prvo leto papeža obiščejo škofje iz Italije, Korzike, Sardinije, Sicilije in Malte; drugo leto škofje iz Španije, Portugalske, Francije, Belgije, Nizozemske, Anglije, Škotske in Irske; tretje leto škofje nekdanjega avstro-ogrskega in nemškega cesarstva ter preostale Evrope; četrto leto škofje iz Amerike in peto leto škofje iz Afrike, Azije, Avstralije in sosednjih otočij. Škofje papežu podajo natančna poročila v skladu s predhodno poslanim vprašalnikom, vselej pa poromajo tudi h grobovoma prvakov apostolov. Ordinariji z rezidenco zunaj Evrope morajo znotraj tega pet- oz. desetletnega obdobja Večno mesto obiskati še enkrat osebno ali preko namestnika (npr. pomožnega škofa, s posebnim dovoljenjem Svetega sedeža pa tudi župnika).

Slovenski škofje, ki so bili na zadnjem ad limina obisku med 23. in 28. aprilom 2001, bodo poleg romanja in bogoslužja na grobovih sv. Petra in Pavla in srečanja s svetim očetom obiskali tudi različne kongregacije in urade Svetega sedeža: Kongregacijo za kler, Kongregacijo za zadeve svetnikov, Kongregacijo za škofe, Kongregacijo za nauk vere, Kongregacijo za bogoslužje, Kongregacijo za katoliško vzgojo, Kongregacijo družb posvečenega življenja in družb apostolskega življenja ter Papeški svet za družino in Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja.

Ob zaključku obiska ad limina v soboto, 26. januarja 2008, ob 11.00 bo kardinal dr. Franc Rode v baziliki sv. Petra ob somaševanju škofov daroval zahvalno sv. mašo. K tej maši so povabljeni slovenski duhovniki, redovniki, redovnice in verniki.

TU SŠK



Škofje vabijo na romanje v Rim

Med 21. in 26. januarjem 2008 bodo slovenski škofje na obisku ad limina apostolorum. Duhovniki in verniki so v večno mesto povabljeni na zahvalno romanje, v sklopu katerega bo tudi maša, ki jo bo v baziliki sv. Petra v soboto, 26. januarja, ob 11. uri ob somaševanju slovenskih škofov daroval kardinal dr. Franc Rode. Romanja se bodo udeležili predvsem duhovniki in verniki iz koprske, ljubljanske in mariborske (nad)škofije, saj bodo nove škofije zahvalno romanje v Rim organizirale marca 2008.

Prijave na zahvalno romanje v RIM sprejemajo na TRUD-u
VEČ

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh