Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objavljanje fotografij otrok na spletu – preventivni nasveti za starše

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 07. 2021 / 05:03
Oznake: Mladi, Starši
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2021 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Objavljanje fotografij otrok na spletu – preventivni nasveti za starše
Pri spletnih objavah moramo biti zelo previdni. FOTO: Spletna stran GPU

Objavljanje fotografij otrok na spletu – preventivni nasveti za starše

Na fotografijah in videoposnetkih na profilih družbenih omrežij številnih staršev se pogosto znajdejo tudi otroci. Katere informacije je še smiselno objavljati na spletu in katere naj ostanejo v zasebni domeni?

Na Generalni policijski upravi so pripravili več nasvetov, kako naj ravnajo starši pri tovrstnih objavah. Kot poudarjajo, »na spletu nikoli, ampak res nikoli ne objavljajte fotografij, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali celo brez oblačil!«

Zakaj ne objavljati fotografij otrok?

Starši pogosto objavljajo otrokove prve besede, korake, njihove uspehe na šolskih, športnih in drugih tekmovanjih, a z objavo tovrstnih fotografij lahko sledilcem na družbenih omrežjih posredujemo ogromno osebnih podatkov o otroku, ki si jih morda v resnici ne želimo deliti z javnostjo.

Na ta način zločincem olajšamo zlorabo otrokove identitete, saj smo z objavo fotografije že iz porodnišnice ali ob rojstnodnevni torti povedali, kdaj je otrok rojen, kako mu je ime ter kako je ime staršema. Ko otroka fotografiramo na prvi šolski dan pred osnovno šolo, ki jo obiskuje, ali objavimo videoposnetek z njegovega prvega glasbenega nastopa, s tem povemo, kje se otrok najpogosteje zadržuje, katere dejavnosti obiskuje. Posredno razkrivamo njegove interese in zanimanja. (Generalna policijska uprava)

Prav tako brez dovoljenja staršev ne objavljajte fotografij tujih otrok, saj se z objavo morda ne strinjajo in ne želijo, da je njihov otrok viden na spletu.

Objavljene vsebine je skoraj nemogoče izbrisati

Videoposnetki in fotografije bodo otroke spremljale vse življenje. Morda jih bo v prihodnosti zaradi njih kdaj sram, saj bodo del njihove javne podobe. Videli jih bodo lahko njihovi sovrstniki, učitelji, sodelavci ali partnerji. Otrokom je lahko ob teh posnetkih ali fotografijah neprijetno in bi se počutili osramočeni.

Kar je pa najbolj pomembno in si velja za vedno zapomniti, pa je: na spletu nikoli ne objavljajte fotografij, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali brez oblačil. (Generalna policijska uprava)

Pogovorite se z otrokom o pasteh spleta

Vzemite si čas za pogovor z otrok o pasteh, ki jih prinaša splet.

Če že odrasli nimamo zadržkov pred objavo različnih fotografij širši skupnosti, tudi od otrok ne moremo pričakovati, da bodo previdni pri objavljanju fotografij in podatkov ter pozorni na vse nevarnosti, ki so jim na spletu izpostavljeni. (Generalna policijska uprava)

Odrasli bi morali biti zgled otrokom pri varni in premišljeni uporabi družbenih omrežij in svetovnega spleta.

Nalaganje
Nazaj na vrh