Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objavljen program papeževega obiska v Sveti deželi

Objava: 27. 03. 2009 / 11:12
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Objavljen program papeževega obiska v Sveti deželi

Včeraj so v Vatikanu objavili program papeževega obiska v Sveti deželi od 8. do 15. maja letos. To bo papeževo 12. mednarodno potovanje. Med drugim bo Sveti oče obiskal Zid objokovanja, jeruzalemski trg mošej, votlino Jezusovega rojstva in Nazaret.

Benedikt XVI. bo pravzaprav potoval po stopinjah Janeza Pavla II., ki je bil na zgodovinskem obisku v Sveti deželi marca leta 2000, le da bo potovanje trajalo en dan dlje, kar bo papežu Benediktu XVI. omogočilo več ekumenskih in medverskih srečanj.

Papež bo v petek, 8. maja, prispel v Aman v Jordaniji, kjer se bo najprej ustavil v centru ‘Regina Pacis’, zatem pa bo v kraljevi palači obiskal jordansko kraljevo družino.

V soboto, 9. maja, si bo papež ogledal spomenik Mojzesu na gori Nebo, od koder naj bi Mojzes po izročilu v daljavi prvič zagledal obljubljeno deželo. Istega dne bo Sveti oče blagoslovil temeljni kamen za patriarhat jeruzalemske univerze Madaba, obiskal hašemitski muzej in mošejo al-Hussein bin Talal v Amanu ter se sestal z islamskimi verskimi voditelji, diplomatskim zborom in rektorji jordanskih univerz. Zvečer istega dne bo vodil večernice z duhovniki in z verskimi, s semeniščnimi in cerkvenimi gibanji v katedrali sv. Jurija v Amanu.

V nedeljo, 10. maja, bo papež na Mednarodnem stadionu v Amanu vodil slovesno sveto mašo. Popoldne bo obiskal kraj Jezusovega krsta v reki Jordan, kjer bo blagoslovil temeljne kamne za izgradnjo cerkva.

Sveti oče bo iz Jordanije odpotoval v ponedeljek, 11. maja, in se z letalom odpeljal v Tel Aviv v Izraelu. Najprej bo obiskal Jeruzalem, za razliko od Janeza Pavla II., ki si je najprej ogledal palestinska ozemlja.

Zatem bo papež odšel na vljudnostni obisk k izraelskemu predsedniku v predsedniško palačo, nato pa si bo ogledal muzej Yad Vashem in se sestal s predstavniki organizacij za medverski dialog.

V torek, 12. maja, bo Benedikt XVI. obiskal Kupolo na skali na tempeljskem griču v Jeruzalemu in se sestal z Velikim muftijem, česar Janez Pavel II. ravno tako ni storil. Po Meki in Medini naj bi bila Kupola na skali tretji najsvetejši kraj Islama, prav tako pa je to svet kraj za jude, saj je tam središče jeruzalemskega starega templja.

Papež bo obiskal še Zahodni zid in se sestal z dvema najpomembnejšima izraelskima rabinoma. Opoldne naj bi z ordinariji v Sveti deželi zmolil molitev Regina Coeli ter se sestal še z nekaterimi cerkvenimi dostojanstveniki. Popoldne bo daroval sveto mašo v dolini Jozafat.

V sredo, 13. maja, bo papež odpotoval v Betlehem, kjer bo daroval sveto mašo in obiskal begunski center, ustavil pa se bo tudi v bolnišnici za otroke in obiskal palestinskega predsednika Abbasa v betlehemski predsedniški palači, čemur bo sledila poslovilna slovesnost na trgu pred palačo.

V četrtek, 14. maja, bo Benedikt XVI. odpotoval v Galilejo, natančneje v Nazaret, kjer bo obiskal votlino Marijinega oznanjenja, kasneje pa se bo srečal z izraelskim predsednikom vlade. Sveto mašo bo daroval na gori, od koder so po izročilu rojaki hoteli odgnati Jezusa, potem ko je govoril v shodnici. Ne bo pa obiskal, kot njegov predhodnik, Gore blagrov, Kafarnauma in Tabge.

Pred vrnitvijo v Rim v petek, 15. maja, se bo Sveti oče sestal še z grškim pravoslavnim patriarhom v Jeruzalemu ter s patriarhom armenske Cerkve.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh