Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objavljeni prvi vsebinski poudarki nove papeževe knjige o Jezusu

Objava: 08. 03. 2011 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Objavljeni prvi vsebinski poudarki nove papeževe knjige o Jezusu

Benedikt XVI. v svoji novi knjigi judovskemu ljudstvu ne pripisuje skupinske krivde za Jezusovo smrt, za kar so mu v Izraelu izredno hvaležni.

Minuli teden so v milanskem časniku ‘Il Giornale’ objavili prve vsebinske poudarke nove knjige o Jezusu izpod peresa papeža Benedikta XVI. Knjiga naj bi izšla 10. marca, papež pa na tristoosemdesetih straneh opisuje predvsem dogodke iz zadnjega tedna v Jezusovem življenju – od vhoda v Jeruzalem do smrti na križu in vstajenja. Delo je sestavljeno iz predgovora, devetih poglavij in epiloga.

Posebna pozornost bo najverjetneje usmerjena v sedmo poglavje knjige, v katerem Benedikt XVI. piše o procesu proti Jezusu. Papež v svojem pisanju skuša ovreči klasično protijudovsko stališče, da judovsko ljudstvo nosi skupinsko krivdo za Jezusovo smrt. Pisec poudarja, da je Jezusovo križanje zahtevala le peščica takratnega tempeljskega plemstva in pristaši upornika Barnabe. V knjigi, v kateri bo sedanji papež kot avtor naveden tudi s svojim rojstnim imenom, torej Joseph Ratzinger, spominja na dejstvo, da je bil tudi Jezus pripadnik judovskega ljudstva.

Papeževo stališče o skupinski krivdi judov za Jezusovo smrt pozdravljajo tudi v Izraelu. Kot so minuli teden zapisali v izjavi na izraelskem veleposlaništvu pri Svetem sedežu, ‘iz vsega srca pozdravljajo dejstvo, da papež v svoji novi knjigi jude odvezuje skupinske odgovornosti za smrt Jezusa Kristusa.

Predsednik Zveze italijanskih judovskih skupnosti Renzo Gattegna je na podlagi prvih objavljenih vsebinskih poudarkov izjavil, da se nadaljuje ‘tisti proces sprave, ki se je začel leta 1965 z dokumentom Nostrae aetate’. Poudaril je tudi neutemeljenost sovraštva, ki se je širilo dolga stoletja. Za odnos med judovstvom in krščanstvom je bilo storjeno že marsikaj, vendar bo potrebno še veliko prizadevanja. Današnji položaj ni več primerljiv s tistim v preteklosti. Naši izvori so skupni in pred najtežjimi izzivi sodobnega sveta smo na isti strani. Blizu smo si zaradi monoteizma, boja proti malikovalstvu, reševanja človeka pred lažnimi vrednotami, boja proti fanatizmu in nestrpnosti’.

Podobnega mnenja je tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se je v pismu svetemu očetu zahvalil, da je v svoji knjigi ponovno pokazal na napačno prepričanje, ki je bilo več stoletij uporabljano kot temelj sovraštva proti judom.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh